Αναθεωρούν τις αποτιμήσεις κρατικών ομολόγων

Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει τις αποτιμήσεις των ομολόγων συγκεκριμένων χωρών, τα οποία κρατάνε στα τραπεζικά βιβλία τους, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής κ. Αντρέα Ενρία, τις οποίες αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. 

  • Ant1
Αναθεωρούν τις αποτιμήσεις κρατικών ομολόγων

Κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει τις αποτιμήσεις των ομολόγων συγκεκριμένων χωρών, τα οποία κρατάνε στα τραπεζικά βιβλία τους, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής κ. Αντρέα Ενρία, τις οποίες αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. 

«Έχω αντιληφθεί από τις επαφές που έχω με τράπεζες, ότι κάποιες από αυτές έχουν ήδη αναθεωρήσει τις αποτιμήσεις των κρατικών ομολόγων συγκεκριμένων χωρών που έχουν στα τραπεζικά τους βιβλία», είπε ο κ. Ενρία σε συνέντευξη που έδωσε στο Λονδίνο. Οι τράπεζες κρατάνε στα τραπεζικά βιβλία τα ομόλογα που δεν πρόκειται να πωλήσουν πριν από τη λήξη τους.

Ο κ. Ενρία είπε ακόμη ότι οι εποπτικές αρχές θα ελέγξουν στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής (stress tests) «τι κάνουν οι τράπεζες όσον αφορά την έκθεση που έχουν σε κάποια κρατικά ομόλογα και αν έχουν μία συντηρητική στάση" στην αποτίμησή τους. 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής είπε θα υπάρξει κάποια ευελιξία όσον αφορά στο χρόνο που πρέπει όσες τράπεζες συμμετάσχουν στα stress tests να υποβάλλουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που απαιτούνται. Η Κεντρική Τράπεζα και η εποπτική τραπεζική αρχή της Γερμανίας ζήτησαν να παραταθεί κατά δύο εβδομάδες η προθεσμία υποβολής των στοιχείων, η οποία λήγει στο τέλος Απριλίου. «Αν κάποιες τράπεζες δεν μπορούν να τα καταφέρουν, θα υπάρξει ελαστικότητα στις προθεσμίες», είπε ο κ. Ενρία.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Γερμανίας, καλεί την ηγεσία της ΕΕ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οργανισμού ασφάλισης κρατικών ομολόγων, με στόχο να βοηθήσει την επιστροφή στις αγορές των αδύναμων δημοσιονομικά ευρωπαϊκών χωρών. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η Allianz, που είναι ταυτόχρονα και από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ευρώπη με συνολικά διαχειριζόμενα κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, θεωρεί ότι με τη σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού θα μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις χώρες και θα διευκολυνθεί ο υπολογισμός του κινδύνου για τους επενδυτές κρατικών τίτλων.

Αυτό, με τη σειρά του, θα περιορίσει τον κίνδυνο χρεοκοπιών και έτσι θα αποφευχθεί μία μελλοντική τραπεζική κρίση, αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι κρατικού χρέους. Ειδικότερα, η πρόταση αναφέρει  ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας η ζημιά για τις τράπεζες και τους άλλους επενδυτές κρατικών ομολόγων θα περιορίζεται στο 10% της επένδυσής τους. 

«Αυτό είναι κάτι που μπορεί να λύσει τα χέρια μου ως επενδυτή, επειδή θα γνωρίζω ότι η μέγιστη ζημιά μου θα είναι 10%", δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού κ. Πάουλ Αχλάιτνερ, προσθέτοντας: «Θα μπορώ να τιμολογώ αντίστοιχα, δηλαδή οι απαιτήσεις μου όσον αφορά το επιτόκιο θα είναι πιο ορθολογικές και επομένως πιο ανεκτές για τον εκδότη των ομολόγων».

Ο κ. Αχλάιτνερ παρουσίασε πρόσφατα την ιδέα αυτή στην πολιτική ηγεσία στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και ο ίδιος λέει ότι οι συνομιλητές του την άκουσαν με προσοχή αλλά δεν δεσμεύθηκαν. Οι ιδιωτικές εταιρίες δεν μπορούν να αναλάβουν την ασφάλιση των κρατικών ομολόγων, λόγω των τεράστιων ποσών που απαιτούνται, και επομένως η μόνη δυνατότητα είναι ένας οργανισμός που θα χρηματοδοτείται από την ΕΕ, υποστηρίζει. 

Ωστόσο, η πρόταση αναμένεται να είναι αμφιλεγόμενη σε χώρες, όπως η Γερμανία, όπου υπάρχει ισχυρή αντίδραση του κοινού στην προσφορά οικονομικής βοήθειας σε χώρες με υψηλά χρέη, σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλχάιτνερ, οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος από τα 500 δις. ευρώ που προβλέπονται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης για να δημιουργήσουν το κεφάλαιο του ασφαλιστικού οργανισμού. Οι χώρες που θα προχωρούν στην έκδοση ομολόγων, θα πρέπει να πληρώνουν ένα ασφάλιστρο στον οργανισμό, το οποίο θα βασίζεται στην αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου τους. Τα ασφάλιστρα θα αποτελούν έσοδα του οργανισμού, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην περίπτωση χρεοκοπίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v