Αξιοποίηση κρατικής περιουσίας κατά της ανεργίας

Κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αποτελεί πλέον το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα προσδοκά να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο στόχος των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 χαρακτηρίζεται φιλόδοξος, ωστόσο τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών καταρτίζουν λίστα των αποκαλούμενων «ώριμων» αποκρατικοποιήσεων, συνυπολογίζοντας και την τιτλοποίηση από τ

  • Ant1
Αξιοποίηση κρατικής περιουσίας κατά της ανεργίας

Κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αποτελεί πλέον το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα προσδοκά να εξασφαλίσει η κυβέρνηση μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ο στόχος των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 χαρακτηρίζεται φιλόδοξος, ωστόσο τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών καταρτίζουν λίστα των αποκαλούμενων «ώριμων» αποκρατικοποιήσεων, συνυπολογίζοντας και την τιτλοποίηση από τα διόδια.

Μιλώντας, μάλιστα, στο συνέδριο των Financial Times, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «μονόδρομο», αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών σε λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια και τυχερά παίγνια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κρατική συμμετοχή στους τομείς αυτούς «μπορεί να μειωθεί χωρίς να απεμπολήσουμε το δημόσιο συμφέρον και τις στρατηγικές συμμετοχές».

Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, το νομικό πλαίσιο για την εκμετάλλευσή της βρίσκεται στα τελικά του στάδια και μόλις ολοκληρωθεί, θα συσταθεί το Εθνικό Ταμείο, όπου θα μπουν τα «καθαρά» ακίνητα. Εν συνεχεία, αυτά θα παραχωρούνται σε ιδιώτες με εκμετάλλευση για ορισμένο χρόνο. Έτσι, η αναξιοποίηση κρατική ακίνητη περιουσία θα αρχίσει να φέρνει έσοδα, χωρίς ο ιδιώτης να αποκτά γη.

Όσον αφορά στις εισηγμένες, η κυβέρνηση μελετά τη διάθεση στην Deutsche Telekom περαιτέρω 10% του ΟΤΕ, ενώ εντός του 2011 θα επεκταθεί για ακόμη 20 χρόνια η σύμβαση με τη Hochtief για το αεροδρόμιο στα Σπάτα, με την πώληση επιπλέον ποσοστού (20%-25%) να θεωρείται πιθανή.

Για το επόμενο έτος σχεδιάζεται η είσοδος στρατηγικών εταίρων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, όπως και ποσοστού του ΟΠΑΠ και του 11% της ΔΕΗ, ενώ πωλητήριο έχει μπει και στο 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ταυτόχρονη παραχώρηση του management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v