Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Οι μισθοί μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται

Δεν είναι μόνον οι άνεργοι που ζουν στην φτώχεια, αλλά και μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί κανείς να καταλήξει από την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Προβόπουλου. Από τη μία πλευρά, υπάρχει πρόβλεψη ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 18% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 (περίπου ένα εκατομμύ

  • Ant1
ΤτΕ: Οι μισθοί μειώνονται και η ανεργία αυξάνεται

Δεν είναι μόνον οι άνεργοι που ζουν στην φτώχεια, αλλά και μεγάλη μερίδα των εργαζομένων που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί κανείς να καταλήξει από την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Προβόπουλου.

Από τη μία πλευρά, υπάρχει πρόβλεψη ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 18% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 (περίπου ένα εκατομμύριο άνεργοι), εάν δεν αλλάξει ο ρυθμός μεταβολής του εργατικού δυναμικού και της απασχόλησης. Με αυτά τα δεδομένα σε ολόκληρο το 2011 η ανεργία θα φτάσει στο 16,5%, ενώ εάν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, τότε θα υποχωρήσει σε επίπεδα υψηλότερα του 15%.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη μείωση των πραγματικών αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) και η ταυτόχρονη αύξηση του κόστος διαβίωσης, έχουν ήδη οδηγήσει το 13,8% των εργαζομένων να ζει με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Η ΤτΕ, λαμβάνοντας υπόψη την πιο πρόσφατη σχετική έρευνα EU-SILC 2009 για τα επίπεδα φτώχειας, καταγράφει ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ κινδύνου φτώχειας για την ομάδα των εργαζομένων. Την πρωτιά κατέχει η Ρουμανία με 17,9%.


Μάλιστα, η ΤτΕ, εκτιμά ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας για τους εργαζόμενους ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω στην Ελλάδα, εάν τα μέτρα ευελιξίας στην αγοράς εργασίας δεν λειτουργήσουν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την ΤτΕ φέτος οι μέσες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 5-5,75%, όταν πέρυσι είχαν υποχωρήσει κατά 5% και το 2009 είχαν αυξηθεί κατά 4,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v