Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση λόγω Κερατέας

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία για την Κερατέα που κλείστηκε στο ραντεβού μεταξύ του υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή και του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Λεβαντή με μεσολάβηση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου.

  • Ant1
Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση λόγω Κερατέας

Αμηχανία στην κυβέρνηση μετά τη συμφωνία για την Κερατέα που κλείστηκε στο ραντεβού μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή και του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή, με τη μεσολάβηση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου.

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν ήταν ενήμεροι, ενώ η συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη με τους τοπικούς φορείς ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα (28/4).

Φορείς και κάτοικοι της Κερατέας εκφράζουν αισιοδοξία ότι στη συνάντηση αυτή θα υιοθετηθεί η δική τους πρόταση και η κατασκευή του ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο θα ακυρωθεί. Ο κ. Παπουτσής φέρεται θετικός απέναντι στην εξέταση της πρότασης και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα" τάσσεται υπέρ ουσιαστικού διαλόγου, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε κάποιους συμβιβασμούς.

Η πρόταση της πλευράς των κατοίκων συνίσταται, σύμφωνα με τον κ. Λεβαντή, στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου Κερατέας με διαμόρφωση μονάδας μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων, ο όγκος των οποίων θα μειώνεται στη συνέχεια και μέσω επεξεργασίας σε εργοστάσιο αεριοποίησης θα μετατρέπεται σε βιοαέριο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως υπάρχει πρόταση από την Κερατέα, την οποία οι φορείς θέλουν να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση και γι' αυτό "δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συντηρούμε μία εστία έντασης".

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία αναστολής του έργου, το οποίο συνεχίζεται κανονικά, διαχωρίζοντας τις εξελίξεις εκτός Οβριοκάστρου με τη διαδικασία της κατασκευής του ΧΥΤΥ. Οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα των "Νέων", γνωστοποιούν πως ο εργολάβος βρίσκεται επιτόπου και πως μετά την ολοκλήρωση των τοπογραφικών εργασιών ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία που προηγείται της κατασκευής του κυττάρου το οποίο θα δέχεται τα απορρίμματα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο η πρόταση του δήμου Λαυρεωτικής να γίνει αποδεκτή, το σχόλιό τους ήταν πως αυτό θα οδηγούσε σε χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα η Αττική να συνεχίσει να στηρίζεται στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Παράλληλα, συνεργάτες της κ. Μπιρμπίλη δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της συνάντησης της 28ης Απριλίου και πως ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της περιφέρειας. Η εφημερίδα αναφέρει, πάντως, πως η κ. Μπιρμπίλη έμαθε τις εξελίξεις μέσω… ραδιοφώνου. Επίσης, φιλοξενεί και δηλώσεις συνεργάτη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέμα συλλογικότητας.

Άγνοια περί του ζητήματος αυτού φέρεται να δήλωσε ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και βουλευτής της περιοχής) κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πληροφορήθηκε τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν. Εκ των υστέρων ενημερώθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή δεν σημαίνει και τη ματαίωση του έργου, δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο θα γίνει, διότι είναι υποχρέωση απέναντι στον εργολάβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει, όμως, να επισημανθεί πως πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωσαν τη θετική στάση του επιτρόπου περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Γιάνες Ποτόσνικ απέναντι στην πρόταση των φορέων της Λαυρεωτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v