Νέες απώλειες για μπρεντ και ελαφρό αργό

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού διευρύνουν την Τρίτη τις απώλειές τους μετά την αναθεώρηση σε «αρνητικές» των μακροπρόθεσμων προοπτικών του χρέους της γενικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ από τη Standard & Poor’s. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση από υπουργούς χωρών-μελών του OPEC ότι τ

  • Ant1
Νέες απώλειες για μπρεντ και ελαφρό αργό

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού διευρύνουν την Τρίτη τις απώλειές τους μετά την αναθεώρηση σε «αρνητικές» των μακροπρόθεσμων προοπτικών του χρέους της γενικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ από τη Standard & Poor’s. 

Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση από υπουργούς χωρών-μελών του OPEC ότι το ακριβό πετρέλαιο θα θέσει σε δοκιμασία τις οικονομίες των καταναλωτριών χωρών.

Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μετά από την ανακοίνωση την περασμένη Κυριακή της Σαουδικής Αραβίας ότι μείωσε το Μάρτιο την παραγωγή της κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα, λόγω έλλειψης ζήτησης.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε έως και στα 119,76 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 120,34 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,27 δολαρίων στο βαρέλι, σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 105,74 δολάρια. Στη συνέχεια, ανέκαμψε στα 105,95 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 1,17 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Δευτέρας.

Τη Δευτέρα η Standard & Poor’s διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε AAA. Είπε, ωστόσο, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταλήξουν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στις ΗΠΑ σε συμφωνία για τη μείωση του πελώριου ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Χρηματιστές, όπως ο Τζόναθαν Μπάρατ στην Commodity Broking Services στη Μελβούρνη, εκτιμούν ότι η αγορά εστιάζει την προσοχή της στη δήλωση των υπουργών από τον OPEC ότι υπάρχει πάρα πολύ αργό πετρέλαιο.

Άλλοι, όπως ο αναλυτής στην εταιρία συμβούλων Purvin & Gertz Τζον Βοτρέιν θεωρούν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν δείχνουν σημάδια βελτίωσης και ότι αυτό δεν προοιωνίζεται ανάσχεση της ανόδου των τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου σύντομα. «Έχουμε, τώρα, αύξηση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Το μπρεντ μπορεί να παραμείνει σε ανοδική τροχιά για την επόμενη μία με δύο εβδομάδες», λέει ο Βοτρέιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v