Σε πτώση η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού

Πτώση μεγαλύτερη του ενός δολαρίου στο βαρέλι κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους στα προθεσμιακά συμβόλαια, αναμένοντας ενδείξεις για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής όταν ολοκληρωθεί την Τετάρτη η διήμερη συνάντηση των διοικητών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Στη διαμόρφωση επιφυλακτικής στάσης των επενδυτών συνέβαλαν και οι δηλ

  • Ant1
Σε πτώση η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού

Πτώση μεγαλύτερη του ενός δολαρίου στο βαρέλι κατέγραψε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους στα προθεσμιακά συμβόλαια, αναμένοντας ενδείξεις για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής όταν ολοκληρωθεί την Τετάρτη η διήμερη συνάντηση των διοικητών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Στη διαμόρφωση επιφυλακτικής στάσης των επενδυτών συνέβαλαν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Saudi Aramco ότι το Ριάντ δεν είναι ευχαριστημένο με τα σημερινά υψηλά επίπεδα τω τιμών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 111,12 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 112,12 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 16 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το «κλείσιμο» της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε τα 124,10 δολάρια. Υποχώρησε, αργότερα, στα 123,94 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 28 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με την τελευταία τιμή «κλεισίματος» της προηγούμενης εβδομάδας.

Η υποχώρηση της τιμής του συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού οφείλεται εν πολλοίς στις προσδοκίες ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. 

Από τη Σεούλ, όπου συμμετέχει σε συνέδριο της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Χαλέντ αλ Φάλιχ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του πλανήτη δεν αισθάνεται «άνετα» με τα σημερινά επίπεδα τιμών και ότι έχει δεσμευθεί να διατηρήσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ύψους 3 με 4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα. «Δεν αισθανόμαστε άνετα με τις τιμές του πετρελαίου, στα επίπεδα που κυμαίνονται σήμερα. Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο αλ Φάλιχ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Ναΐμι «έχει καταστήσει σαφές ότι το βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου».

Ωστόσο, σε έκθεση αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch, συμπεριλαμβανομένου του Φρανσίσκο Μπλάντς, σημειώνεται ότι «η περίοδος δεν είναι ακόμα «ώριμη» για καταστροφή της ζήτησης πετρελαίου. Εμμένουμε στην εκτίμησή μας ότι η μέση τιμή του αργού τύπου μπρεντ, στο τρέχον τρίμηνο, θα διαμορφωθεί στα 122 δολάρια το βαρέλι, με τις τιμές να υπερβαίνουν προσωρινά τα 140 δολάρια μέσα στους επόμενους μήνες. Παρόλα αυτά, με τις πρώτες ενδείξεις καταστροφής της ζήτησης πετρελαίου να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και λόγω της αύξησης του πιστωτικού ρίσκου, διατηρούμε αμετάβλητη την εκτίμησή μας για διαμόρφωση της μέσης τιμής του μπρεντ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, στα 94 δολάρια το βαρέλι».

Η εκτίμηση της Bank of America Merrill Lynch έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εκτίμηση της 12ης Απριλίου της Goldman Sachs για επικείμενη «σημαντική διόρθωση» στην αγορά τους επόμενους μήνες, προς τα 105 δολάρια το βαρέλι, του επόμενους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v