Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βυθίζεται στην αναξιοπιστία η χώρα

Αντιμέτωπη με τους χειρότερους εφιάλτες της βρίσκεται, πλέον, η χώρα, καθώς οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και η ολοφάνερη απουσία κυβερνητικής σύμπνοιας και αποφασιστικότητας βυθίζουν στο ναδίρ την αξιοπιστία της στις αγορές, ενισχύοντας το κλίμα απαξίωσης που επικρατεί στην κοινωνία. Χθες, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφτασε ως τις 1.326 μονάδες, σε σχέση με τα αντίστοι

  • Ant1
Βυθίζεται στην αναξιοπιστία η χώρα

Αντιμέτωπη με τους χειρότερους εφιάλτες της βρίσκεται, πλέον, η χώρα, καθώς οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και η ολοφάνερη απουσία κυβερνητικής σύμπνοιας και αποφασιστικότητας βυθίζουν στο ναδίρ την αξιοπιστία της στις αγορές, ενισχύοντας το κλίμα απαξίωσης που επικρατεί στην κοινωνία.

Ασυγκράτητη αποδεικνύεται η τρελή κούρσα που καταγράφεται στα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Μετά το ράλι της Τετάρτης, τα spread των 2ετών και των 5ετών ομολόγων εκτινάσσονται σε νέα υψηλά ξεπερνώντας τις 2.500 μονάδες και τις 2.000 μονάδες αντιστοίχως. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 2ετούς ομολόγου ανήλθε στις 2.509 μονάδες και των 5ετών στις 2044 μονάδες. Το spread των 10ετών ομολόγων βρίσκεται κοντά στα επίπεδα της Τετάρτης, στις 1326 μονάδες.

Παράλληλα, την Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε νέα πτώση κατά 1,79%, κλείνοντας στις 1.400,06 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει νέο χαμηλό 14ετίας και τον τίτλο της Εθνικής να υποχωρεί κάτω από τα 5,20 ευρώ, τιμή στην οποία είχε διενεργηθεί η τελευταία αύξηση κεφαλαίου.

Όταν οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να ξεπουλήσουν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας, ή και χαμηλότερα, διετή ομόλογα που λήγουν, ακόμη και εντός της διάρκειας του πακέτου σωτηρίας των 110 δισ. ευρώ, όχι μόνο θεωρούν δεδομένη την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και αμφισβητούν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων, το κατά πόσον η κυβέρνηση θα περάσει το τεστ του Μαΐου της τρόικας και το αν η χώρα θα λάβει την επόμενη δόση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v