
H ανάδειξη και η προβολή των τριών βασικών προϊόντων της Σαντορίνης και η συμβολή τους στην καθιέρωση του νησιού ως "Γαστρονομικός Προορισμός" ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που οργάνωσε η Ένωση συνεταιρισμών θηραϊκών προϊόντων με τίτλο "Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η τριλογία της Θηραϊκής γης".
Ξεχωριστή παρουσίαση είχε η φάβα Σαντορίνης λόγω της πρόσφατης αναγνώρισής της, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αλλά και της ιδιαίτερα υψηλής θρεπτικής της αξίας καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Η φάβα Σαντορίνης είναι διάσημη για τη μοναδικότητα που της δίνει το έδαφος της Σαντορίνης. Είναι ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης μαζί με το σταφύλι και έχουν βρεθεί αρχαία απομεινάρια στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μέγεθος της φάβας είναι σαν ψηλό χαλικάκι με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό που κάνει τη φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι η γεύση της και το άρωμα της.
Όσο για τα άλλα προϊόντα για τα οποία φημίζεται το κυκλαδίτικο νησί, είναι το τοματάκι και το ασύρτικο. Όσον αφορά στο πρώτο, πρόκειται για ελληνική παραδοσιακή ποικιλία τομάτας, που καλλιεργείται κυρίως στο Αιγαίο, καθώς έχει μεγάλη αντοχή στην έλλειψη νερού. Είναι μικρόκαρπη, με εξαιρετική γλυκιά γεύση και είναι ιδανική για μεταποίηση (λιαστή) ή επιτραπέζια.
Η ποικιλία κρασιού ασύρτικο , είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Σαντορίνη, όπου η αμπελοκαλλιέργεια έχει ιστορία 3.500 χρόνων. Τα αμπέλια της Σαντορίνης είναι αυτόριζα, γιατί δεν τα πείραξε η φυλλοξήρα που ρήμαξε τον αμπελώνα της Ευρώπης, επομένως πάρα πολύ παλιά.