Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων

«Λίφτινγκ» στο μέτρο των αποδείξεων και τις φοροαπαλλαγές ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι οι επιστροφές φόρων αυξάνονται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο όφελος στο μέτωπο των εσόδων. Τα στοιχεία από την επεξεργασία των πρώτων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος για τα εισοδήματα του 2010, δείχνουν ότι πολλοί φορολογούμενοι όχι μόνο έχουν καλύψει το απαιτούμ

  • Ant1
Αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων

«Λίφτινγκ» στο μέτρο των αποδείξεων και τις φοροαπαλλαγές ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση ότι οι επιστροφές φόρων αυξάνονται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο όφελος στο μέτωπο των εσόδων.

Τα στοιχεία από την επεξεργασία των πρώτων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος για τα εισοδήματα του 2010, δείχνουν ότι πολλοί φορολογούμενοι όχι μόνο έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου, αλλά έχουν συγκεντρώσει επιπλέον αποδείξεις με αποτέλεσμα να δικαιούνται επιστροφή φόρου 10% για το υπόλοιπο ποσό των αποδείξεων.

Ωστόσο, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της ηγεσία του υπουργείου είναι η αναζήτηση της «χρυσής τομής» έτσι ώστε και το κρατικό ταμείο να …προστατευθεί και το «κίνημα» των αποδείξεων να μην αποθαρρυνθεί.

Για παράδειγμα εάν αποφασισθεί η κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών θα σταματήσουν οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις.

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν θα πειραχθούν αποδείξεις που συνδέονται με το κίνητρο των φορολογούμενων να ζητούν αποδείξεις.

Από την άλλη πλευρά όμως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνουν ότι για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια είναι εύκολο να συγκεντρώσουν αποδείξεις και μάλιστα περισσότερες από όσες απαιτούνται για να έχουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, και να πάρουν πίσω φόρο έως 300 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε νέες υστερήσεις εσόδων σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός δεν πάει καλά.

Όσον αφορά στις φοροαπαλλαγές η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση -μείωση των τόκων στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, αφορολόγητο πρώτης κατοικίας κ.λ.π.

Οι παραπάνω φοροαπαλλαγές για ορισμένους θα καταργηθούν εξ ολοκλήρου.

Αντίθετα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να «αγγίξει» φοροαπαλλαγές η κατάργηση των οποίων θα οδηγούσε στην αύξηση της φοροδιαφυγής.

Για παράδειγμα (η έκπτωση που ισχύει σήμερα για αμοιβές δικηγόρων, ενοίκια, δαπάνες για εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, ιατρικές επισκέψεις κ.λ.π θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Στην περίπτωση που καταργηθούν ή περιοριστούν κάποιες από αυτές τις φοροαπαλλαγές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι φορολογούμενοι θα σταματήσουν να ζητούν αποδείξεις. Αυτό που εξετάζεται είναι η θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων.

Αποφάσεις για όλα αυτά δεν αναμένονται νωρίτερα από το Φθινόπωρο και αφού προηγηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που ασχολείται με το θέμα.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι φοροαπαλλαγές θα ισχύουν για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 60-70.000 ευρώ ή είναι πολύτεκνοι και συνταξιούχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v