Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων ο Νοβότνι

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι τάχθηκε κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, σε συνέντευξη που έδωσε σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό. Ερωτηθείς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, αν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν μία επιλογή, ο κ. Νοβότνι απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που έχ

  • Ant1
Κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων ο Νοβότνι

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι τάχθηκε κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, σε συνέντευξη που έδωσε σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ερωτηθείς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, αν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν μία επιλογή, ο κ. Νοβότνι απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που έχει αποκλεισθεί από την ΕΕ, την ΕΚΤ και για το συμφέρον της Ελλάδας».

«Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε αμέσως μαζικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα. Το μόνο που θα έκανε, θα ήταν να ενισχύσει την κρίση», πρόσθεσε. 

Στην ερώτηση, αν η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει νέα δάνεια, ο κ. Νοβότνι απάντησε: «Δεν χρειάζεται να είναι νέα δάνεια. Μπορεί να είναι επίσης θέμα του χρονικού ορίζοντα που κάποιος πρέπει να αποπληρώσει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 25 έως 30 δις. ευρώ τον επόμενο χρόνο. «Η υπόθεση ήταν ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές τον επόμενο χρόνο», συνέχισε, προσθέτοντας: «Τώρα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα». 

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, ενώ θεωρεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος της Ελλάδας: «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι από την πλευρά της Ελλάδας. Μόνο, αν έχουμε μία καθαρή άποψη εδώ, μπορούμε να εξετάσουμε αν το πρόγραμμα πρέπει να λειανθεί, αλλά αυτό μπορεί να εκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες». 

Η διεθνής βοήθεια στην Ελλάδα ήταν σωστά σχεδιασμένη, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αλλά οι αξιωματούχοι υποεκτίμησαν το βάθος των προβλημάτων και τις διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως αυτή που αφορά τη συλλογή φόρων, με συνέπεια το πρόγραμμα να μην είναι δυνατό να ολοκληρωθεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v