Ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έ. Νοβότνι και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γ. Σταρκ καλούν την Ελλάδα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. «Νέες πιστώσεις», αλλά «με πολύ αυστηρούς όρους», βλέπει ο κ. Νοβότνι.

  • Ant1
Ζητούν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να προχωρήσει στην εκποίηση κρατικών πόρων επέμεινε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το πρόγραμμα πρέπει πραγματικά να εφαρμοστεί… θα αποτελέσει σημαντικό μήνυμα», είπε.

Για τον κεντρικό τραπεζίτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), «η Αθήνα μπορεί» να λάβει «νέες πιστώσεις», αλλά αυτές «θα χορηγηθούν με πολύ αυστηρούς όρους».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ εξέφρασε παρόμοιες θέσεις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Είναι προφανές ότι η χώρα οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες της για την (δημοσιονομική) σταθεροποίηση για να εκπληρώσει τους όρους της χορήγησης της δεύτερης δόσης της βοήθειας», είπε.

Επανέλαβε παράλληλα το ότι η ΕΚΤ αντιτίθεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Για τον Σταρκ, «είναι μια ψευδαίσθηση το ότι μια αναδιάρθρωση αποτελεί μαγικό φάρμακο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει ήδη εκφράσει την ίδια άποψη επανειλημμένως.

Από τις στήλες μιας άλλης γερμανικής εφημερίδας, της περιφερειακής Hamburger Abendblatt, ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ τάχθηκε υπέρ ενός «ευρωπαϊκού προγράμματος για να αλλάξει η συγκυρία όσον αφορά τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) που δεν είναι ανταγωνιστικά σήμερα». «Πρέπει να οικοδομήσουμε την δημιουργία αξίας: στη βιοτεχνία, στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v