Ανακατατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Ο νέος γύρος καταργήσεων και συγχωνεύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσα στο καλοκαίρι φέρνει αναπόφευκτα στην επικαιρότητα τη συζήτηση για απολύσεις. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εσωτερικών τονίζουν σε συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αλλά με την αυστηροποίηση της αξιολόγησης των υπαλλήλων θα ανακτήσει το Δημόσιο τη χαμένη του παραγωγικότητα. Από

  • Ant1
Ανακατατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

«Καύσωνας» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Ιούνιο με λουκέτα και συγχωνεύσεις. Η δεύτερη λίστα με φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται, έχει πάρει την έγκριση της διυπουργικής και το υπουργείο Εσωτερικών την επεξεργάζεται, ώστε να τη συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι υπάλληλοι που θα «περισσέψουν», προκειμένου να μεταταγούν, θα κριθούν από το ΑΣΕΠ και, ανάλογα με την αξιολόγηση που θα λάβουν, θα παραμείνουν στο Δημόσιο ή θα βρεθούν εκτός.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Παπανδρέου, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι οι απολύσεις, αλλά ο πρωθυπουργός διερωτάται: «Δεν είναι λογικό, όταν καταργείς έναν οργανισμό του Δημοσίου, να αξιολογείς το προσωπικό που μέχρι τότε υπηρετούσε, ώστε να δεις αν μπορεί να καλύψει άλλες πραγματικές ανάγκες στο ευρύτερο Δημόσιο, ποιοι τελικά έχει νόημα να παραμείνουν, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται αδικαιολόγητα ο κρατικός προϋπολογισμός;».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου υποδεικνύει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί πια να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, παρά μόνο κάλυψη των κενών εκ των έσω. Πάγωμα προσλήψεων, δηλαδή, πρόταση που κάνει ευθέως ο Αντώνης Σαμαράς που δηλώνει στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:

«Εμείς προτείναμε απαγόρευση προσλήψεων για τρία χρόνια, που σημαίνει ότι στα πρώτα τρία χρόνια θα μειωθούν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο κατά 75.000 από συνταξιοδοτήσεις. Χωρίς απολύσεις! Και αυτό θα είναι καθαρό όφελος για το ταμείο του Δημοσίου. Ύστερα θα ισχύει ο κανόνας ‘ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται’».

Κι αν το πάγωμα προσλήψεων δείχνει μία σύγκλιση απόψεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η πρόταση Σαμαρά για «εργασιακές εφεδρείες», δηλαδή απομάκρυνση υπαλλήλων που πλεονάζουν με πληρωμή μέρους του μισθού τους και επαναφορά τους όταν χρειαστεί, χαρακτηρίζεται ως ανερμάτιστος λαϊκισμός από τον υπουργό Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο Γιάννης Ραγκούσης στο «Βήμα», μόνο η ορθή αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού θα οδηγήσει το Δημόσιο σε νέα υγιή εποχή: «Μονιμότητα κατοχυρωμένη για τους άξιους. Όχι, όμως, για όσους αποδεικνύεται μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες ότι δεν την δικαιούνται, δεν την αξίζουν».

Το δεύτερο σαρωτικό κύμα ανακατατάξεων στο Δημόσιο περιλαμβάνει, πάντως, την κατάργηση και συγχώνευση 73 φορέων και οργανισμών. Μεταξύ άλλων θα κατεβάσουν ρολά:

- Αγρόκτημα Α.Ε,
- ΟΠΕΠ Α.Ε
- Σταθμός Ελέγχου Κάπρων
- Έργο Πολιτών
- Εθνικό Κέντρο θεάτρου και Χορού
- Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Οι εργαζόμενοί τους θα κριθούν και θα μεταταγούν σε άλλες οργανικές θέσεις, με την προϋπόθεση, όμως, ότι δεν καταστρατηγείται ο κανόνας του ένα προς πέντε, αφού στο συγκεκριμένο κανόνα εμπίπτουν και οι μετατάξεις.

Τα κριτήρια του ΑΣΕΠ για τις μετατάξεις από τον στενό δημόσιο τομέα θα ακολουθήσουν νέο μοντέλο αξιολόγησης, το οποίο δεν θα ισχύει για τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και εκείνους των ΟΤΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v