Εναντίον μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης η Μέρκελ

Υπέρ της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος για την Ελλάδα και κατά των «απλών λύσεων», όπως η αναδιάρθρωση, τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012, γι’ αυτό και δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες», είπε η κ. Μέρκελ. Σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης» προειδοποίησ

  • Ant1
Εναντίον μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης η Μέρκελ

Υπέρ της εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος για την Ελλάδα και κατά των «απλών λύσεων», όπως η αναδιάρθρωση, τάσσεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα πήρε πιστώσεις με διάρκεια πέραν του 2012, γι’ αυτό και δεν μπορούν τώρα να αλλάξουν γρήγορα οι κανόνες», είπε η κ. Μέρκελ. Σε διαφορετική περίπτωση «θα υπάρξουν βαριές συνέπειες και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης» προειδοποίησε, μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κόμματός της CDU στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Άνω Πομερανία.

«Η αξιοπιστία στις αγορές είναι επίσης ένα σημαντικό αγαθό» σημείωσε η καγκελάριος, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη μελλοντικά όχι μόνο πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για το χρέος, αλλά είναι απαραίτητη και η σύγκλιση των κοινωνικών πολιτικών.

Τα όρια συνταξιοδότησης και η δημογραφική εξέλιξη θα πρέπει να αλληλοσυνδέονται, είπε η καγκελάριος.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ (SPD) άφησε να διαφανεί ότι το κόμμα του θα συναινούσε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε την αναδιάρθρωση. «Για να το πούμε καθαρά: φυσικά σε μία έντιμη συζήτηση περιλαμβάνεται και το θέμα της αναδιάρθρωσης», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel.

Πρόσθεσε δε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι δύσκολη, αλλά είναι απαραίτητη για μία νέα απόφαση ευρωπαϊκής βοήθειας.  

Από πλευράς του, ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων κόμης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ εκτίμησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio ότι «η ήπια αναδιάρθρωση έχει ήδη αρχίσει. Θα πρέπει να συνεχιστεί, ειδάλλως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει». Ταυτόχρονα ο κ. Λάμπσντορφ σημείωσε ότι και οι Έλληνες πρέπει να συμβάλουν με «με ένα πραγματικό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας. Η κρούστα που υπάρχει εκεί είναι αδιανόητη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v