Νέα σκληρά μέτρα

Στα 28,4 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το 2015 προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ και να περάσει η ελληνική οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα. Μόνο για το τρέχον έτος τα σκληρά μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο φτάνουν τα 6,4 δισ. ευρώ και έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ.

  • Ant1
Νέα σκληρά μέτρα

Στα 28,4 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το 2015 προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 1% του ΑΕΠ και να περάσει η ελληνική οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Μόνο για το τρέχον έτος τα σκληρά μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο φτάνουν τα 6,4 δισ. ευρώ και έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση εξειδίκευσε ήδη τα 4,8 δισ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται ουσιαστικά ισόποσα μεταξύ δαπανών και εσόδων (2,250 δισ. ευρώ από τις δαπάνες και 2,550 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων). Εκκρεμούν προς οριστικοποίηση μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Για την περίοδο 2012 - 2015, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει παρεμβάσεις που θα αποδώσουν 19,1 δισ. ευρώ και απομένει να προσδιοριστούν μέτρα 3 δισ. ευρώ (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες αποκλίσεις το 2011).

Οι παρεμβάσεις της φετεινής χρονιάς εκτείνονται από την αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα έως την αξιολόγηση και τη μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών. Υπάρχει επίσης η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καπνό, η επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012, η ρύθμιση των αυθαιρέτων αλλά και η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.

Από τη μείωση των φοροαπαλλαγών προβλέπονται έσοδα 770 εκατ. ευρώ. Στο 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ και στα 380 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στον δημόσιο τομέα και από την αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό.

Από την άλλη πλευρά, από την περιστολή των δαπανών προβλέπεται συνολικά να προέλθουν τα 2,25 δισ. ευρώ. Από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης αναμένεται η εξοικονόμηση 550 εκατ. ευρώ, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση των συμβασιούχων, τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης, την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και με την αύξηση ωρών εργασίας από τις 37,5 στις 40 ώρες την εβδομάδα.

Από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών (μείωση προμήθειας προς την ΤτΕ, πτώση επιχορήγησης διανομής Τύπου, παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες) προβλέπεται όφελος 140 εκατ. ευρώ.

Περίπου 450 εκατ. ευρώ πρόκειται να αποδώσουν οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων και η μείωση των επιχορηγήσεων.

Από τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών υγείας εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός θα ελαφρύνει κατά 310 εκατ. ευρώ. Έρχονται ψηφιοποίηση και έλεγχος των συνταγών του ΙΚΑ, επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο και ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Από τη μείωση των δαπανών οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ. Θα γίνουν: διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Θα εφαρμοστούν αυστηρότερα κριτήρια στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ). Θα διαμορφωθεί ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας. Θα αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, θα μπει ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά στη σύνταξη). Θα μειωθεί το εφάπαξ στο Δημόσιο καθώς και οι επικουρικές συντάξεις στα ταμεία με ελλείμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v