Καμπανάκι ΟΟΣΑ για διατηρησιμότητα χρέους

Τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι διατηρήσιμα αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για πολύ καιρό, ενώ οι πολιτικές επιλογές για επαναφορά των χωρών σε έναν υγιή δημοσιονομικό «δρόμο» ενέχουν μεγάλα ρίσκα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ. Όπως τονίζεται στην έκθεση του οργανισμού, οι τρεις προαναφερθείσες χώρες αντιμετωπίζουν σοβ

  • Ant1
Καμπανάκι ΟΟΣΑ για διατηρησιμότητα χρέους

Τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δεν είναι διατηρήσιμα αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για πολύ καιρό, ενώ οι πολιτικές επιλογές για επαναφορά των χωρών σε έναν υγιή δημοσιονομικό «δρόμο» ενέχουν μεγάλα ρίσκα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του οργανισμού, οι τρεις προαναφερθείσες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες ακόμα και αν ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσής τους από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις ανταποκριθούν στους δημοσιονομικούς στόχους, η δημοσιονομική τους θέση δεν θα είναι βιώσιμη εάν τα επιτόκια της αγοράς παραμένουν σε τόσο υψηλά επίπεδα όσο είναι τώρα» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Οι αναλυτές του εκτιμούν πως υπάρχουν τρεις εναλλακτικές πολιτικές αντιμετώπισης της κατάστασης, τονίζοντας ωστόσο πως και οι τρεις ενέχουν κινδύνους.

Η πρώτη επιλογή είναι η συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς. «Παρόλα αυτά, εάν τελικά κάποια από αυτές τις χώρες δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της στα προσφερόμενα επιτόκια, η συνεχιζόμενη στήριξη απλώς θα αναβάλει την αντιμετώπιση των μη διατηρήσιμων θέσεων» προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Η δεύτερη επιλογή είναι να αναδιοργάνωση του χρέους, κάτι όπως που θα πρέπει να γίνει για μία «πολύ εκτεταμένη περίοδο» και με χαμηλά επιτόκια ώστε να ανακτηθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Η τρίτη επιλογή είναι η πιο ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους. Ο ΟΟΣΑ πάντως επισημαίνει πως υπάρχουν παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα σε αυτή την περίπτωση, όπως το πώς θα αποφευχθεί η κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και οι μετάδοση σε άλλες χώρες.

ΗΠΑ και Ιαπωνία δεν έχουν αξιόπιστα σχέδια μείωσης των ελλειμμάτων

Στην έκθεσή του ωστόσο, ο ΟΟΣΑ καλεί παράλληλα ΗΠΑ και Ιαπωνία να προχωρήσουν σε μείωση των ελλειμμάτων τους, ενώ παράλληλα προβλέπει συνέχιση της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας.

«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για τις οποίες οι ανάγκες μείωσης των ελλειμμάτων είναι οι μεγαλύτερες, ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα σχέδια» αναφέρει ο ΟΟΣΑ. «Δεν υπάρχει ομοφωνία για τις στρατηγικές δημοσιονομικής σύγκλισης» επισημαίνει ο ΟΟΣΑ και συμπληρώνει «Για να επιτευχθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση των δημοσιονομική ανισορροπιών πέρα του 2012, απαιτούνται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στα φορολογικά συστήματα και τις δημόσιες δαπάνες».

Ως προς την ευρωζώνη, όπου το δανειακό βάρος θα αγγίξει το 95,6% του συνολικού ΑΕΠ φέτος και το 96,5% του ΑΕΠ το 2012, απαιτείται μείωση των ελλειμμάτων όπως επίσης και μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη

Ο Οργανισμός διατήρησε την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας κατά 4,2% το 2011 και 4,6% το 2012. Για την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεών του προβλέποντας ανάπτυξη ΑΕΠ στο 2% για το 2011 έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 1,7%. Για το 2012, η εκτίμηση για ανάπτυξη στο 2% διατηρείται αμετάβλητη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v