
Την πρώτη δόση ύψους 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους του ΔΝΤ εισέπραξε την Τετάρτη η Πορτογαλία στο πλαίσιο του εξωτερικού δανεισμού της χώρας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στη Λισαβόνα.
Έχει ήδη εγκριθεί από το ΔΝΤ να εκταμιευθούν από το ταμείο του συνολικά 26 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία σε έναν τριετή χρονικό ορίζοντα. Ωστόσο, η Πορτογαλία έχει συνολικά λαμβάνειν από ΕΕ και ΔΝΤ εξωτερικό δανεισμό 78 δισ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνησή της και την Τρόικα.
Μόλις την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι από μία δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων σε ευρωπαϊκές, αλλά και ασιατικές χρηματαγορές, εξασφάλισε 1,75 δισ. ευρώ για τη Λισαβόνα, της οποίας τα spread βρίσκονται πλέον στα ύψη. Το ποσό αυτό «θα εκταμιευθεί από τα κοινοτικά ταμεία έως το τέλος τρέχοντος μηνός», σύμφωνα με πορτογαλικά δημοσιεύματα.
Στα μέσα Ιουνίου η Πορτογαλία έχει να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμο εξωτερικό χρέος περίπου 7 δισ. ευρώ.
Σε αντάλλαγμα του εξωτερικού δανεισμού, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα περιοριστικό οικονομικό πρόγραμμα, ώστε να εξυγιανθούν στο άμεσο μέλλον τα βασικά δημοσιονομικά της μεγέθη (χρέος, έλλειμμα κ.λπ.).
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin