Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμο για επανέλεγχο του πόθεν έσχες πρότεινε η ΝΔ

Πρόταση νόμου για τον επανέλεγχο των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης από το 1974 έως και το 2010 όσων διετέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κυβερνήσεων (κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών) κατέθεσε τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία. Η πρόταση αφορά και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης τ

  • Ant1
Νόμο για επανέλεγχο του πόθεν έσχες πρότεινε η ΝΔ

Πρόταση νόμου για τον επανέλεγχο των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης από το 1974 έως και το 2010 όσων διετέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κυβερνήσεων (κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών) κατέθεσε τη Δευτέρα η Νέα Δημοκρατία. 

Η πρόταση αφορά και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους.

Ο πρόεδρος του κόμματος είχε ζητήσει επανειλημμένως τον έλεγχο των πόθεν έσχες από το 1974 έως σήμερα, προκειμένου να εξεταστεί ο ενδεχόμενος αδικαιολόγητος πλουτισμός πρώην, αλλά και νυν πολιτικών προσώπων που ταλανίζει τον πολιτικό βίο της χώρας. 

Στην πρόταση νόμου, η Νέα Δημοκρατία προτείνει τη σύσταση πενταμελούς ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Με άλλα λόγια, να μην αναληφθεί ο έλεγχος αυτός - ο οποίος, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θα διεξαχθεί άπαξ - από την προβλεπόμενη από το άρθρο 21 του ν. 3023/2002 Επιτροπή, η οποία ελέγχει, σύμφωνα με την παρ. 1α του άρθρου 3 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ Α΄309) τις ετήσιες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των μελών της κυβέρνησης, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών.

Εφ’ όσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί αδικαιολόγητη απόκτηση ή επαύξηση περιουσιακού στοιχείου από τον ελεγχόμενο, θα προβλέπεται ακόμη και η δήμευση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Η συσταθείσα για το σκοπό αυτό επιτροπή θα πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες, ώστε να δύναται να ζητά και να λαμβάνει τα απαιτούμενα στοιχεία από την επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες ή οποιαδήποτε αρχή, υπηρεσία ή οργανισμό του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση ή τη συγκατάθεση του ελεγχομένου. Ο διενεργούμενος έλεγχος προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από τη σύστασή της και η έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου θα κοινοποιηθεί στη Βουλή και θα δημοσιοποιηθεί σε δύο εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο έλεγχος θα εκτείνεται σε χρονικό ορίζοντα διετίας πριν και μετά την ανάληψη καθηκόντων και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ελεγχομένου.

«Η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου που καταθέτει, ώστε το ίδιο το πολιτικό σύστημα να αναδείξει και να αποβάλει όλους εκείνους που πιθανώς χρησιμοποίησαν δημόσια αξιώματα για να πλουτίσουν αδικαιολογήτως», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v