Ισχυρή ζήτηση για τα Ισπανικά ομόλογα

Η Ισπανία διέθεσε την Πέμπτη 3ετή και 4ετή ομόλογα, συνολικού ύψους 3,95 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση από τους επενδυτές να είναι ισχυρή, ενώ το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα. Η μέση απόδοση για τα 3ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 4,037% έναντι 3,568% στην αντίστοιχη έκδοση του περασμένου Απριλίου, ενώ η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές από τους επενδυτές. Για τα 4ετή ομόλογα, η μέση

  • Ant1
Ισχυρή ζήτηση για τα Ισπανικά ομόλογα

Η Ισπανία διέθεσε την Πέμπτη 3ετή και 4ετή ομόλογα, συνολικού ύψους 3,95 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση από τους επενδυτές να είναι ισχυρή, ενώ το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Η μέση απόδοση για τα 3ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 4,037% έναντι 3,568% στην αντίστοιχη έκδοση του περασμένου Απριλίου, ενώ η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 2,5 φορές από τους επενδυτές. Για τα 4ετή ομόλογα, η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,23% και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,9 φορές. 

Εν τω μεταξύ, ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την οποία οι διαπραγματεύσεις αυτές πρόκειται να χαλαρώσουν, θα υιοθετηθεί στις 10 Ιουνίου, έστω κι αν συζητήσεις με τα συνδικάτα δεν έχουν ως τότε ολοκληρωθεί. 

«Φαίνεται πως θα υπάρξουν νέες επαφές, θέλω πολύ να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, την Παρασκευή 10 Ιουνίου η κυβέρνηση θα εγκρίνει (στο υπουργικό συμβούλιο) τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Θαπατέρο μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Η μεταρρύθμιση αυτή, την οποία η ισπανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει σε πέρας, «θα εγκριθεί είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία», επέμεινε. 

Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις διαπραγματεύονται εδώ και μήνες τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση που θεωρείται ουσιώδους σημασίας για την ισπανική οικονομία για να μειωθεί το πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας (21,29% κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο), μετά τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, του τραπεζικού συστήματος και των συντάξεων.

Πάντως το ισπανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά σχεδόν 80.000 το μήνα Μάιο. Η ανεργία μειώθηκε στην Ισπανία για δεύτερο διαδοχικό μήνα, μειώνοντας σε περίπου 4,2 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που παίρνουν επίδομα ανεργίας. Εντούτοις ο αριθμός των ανέργων σε ετήσια βάση είναι αυξημένος κατά περίπου 123.500. 

Η μέθοδος υπολογισμού που χρησιμοποιείται από το υπουργείο Εργασίας είναι διαφορετική από αυτή της στατιστικής υπηρεσίας INE, που συχνά δημοσιοποιεί λιγότερο θετικά στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v