Στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου η Ελλάδα

Ευρύτατες είναι και την Παρασκευή οι αναφορές του βελγικού Τύπου στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, με την ολλανδόφωνη εφημερίδα "De Tijd" να εκτιμά ότι «το πρώτο δύσκολο βήμα για την υπερψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης της οικονομικής βοήθειας, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αποσπώντας την έγκριση του υπουργικού

  • Ant1
Στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου η Ελλάδα

Ευρύτατες είναι και την Παρασκευή οι αναφορές του βελγικού Τύπου στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, με την ολλανδόφωνη εφημερίδα "De Tijd" να εκτιμά ότι «το πρώτο δύσκολο βήμα για την υπερψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης της οικονομικής βοήθειας, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αποσπώντας την έγκριση του υπουργικού Συμβουλίου».

Τίτλος του δημοσιεύματος: «η Αθήνα κλείνει την εκκρεμότητα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και υπότιτλος: «Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου λαμβάνει το πράσινο φως της κυβέρνησής του για το σχέδιο εξυγίανσης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,"ο Έλληνας πρωθυπουργός χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους και να επιστρατεύσει όλο του το κύρος για να κάμψει τις αντιρρήσεις των υπουργών του, με αποτέλεσμα σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο να δώσει τελικά την συγκατάθεσή του στο νέο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην ψηφοφορία, που θα διενεργηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου τα πνεύματα είναι οξυμένα λόγω των αντιδράσεων πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά και την έλλειψη συναίνεσης από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση". 

Όπως, εξ άλλου, σημειώνεται, οι συζητήσεις για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ το σενάριο μιας υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υπό τη μορφή ενός "κουρέματος" της αξίας των ομολόγων δείχνει να χάνει έδαφος, καθώς η ΕΕ εξετάζει αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα μιας αναδιάταξης του χρέους σε εθελοντική βάση, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός».

Και τούτο διότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, "μια τέτοια περίπτωση θα έδινε την δυνατότητα στους ιδιώτες ομολογιούχους να ενεργοποιήσουν τα ασφαλιστήρια κινδύνου χρεοκοπίας, οδηγώντας πιθανότατα σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα".
 
Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν στην Ολλανδία για την βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς "η σχετική πρόταση υποστηρίζεται μόνον από το Χριστιανοδημοκρατικό και το Φιλελεύθερο κόμμα που συγκυβερνούν, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα του ολλανδικού κοινοβουλίου είναι αντίθετα". 

Τέλος στα προβλήματα της Ελλάδας αναφέρεται κι η σημερινή "De Standaard" σε άρθρο, που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα, υπό τον τίτλο «Σε ελεύθερη πτώση οι Έλληνες», όπου εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας είναι τελικά τα ενδεδειγμένα, σε μια συγκυρία βαριάς οικονομικής ύφεσης.
 
Όπως σημειώνεται, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται, η βιομηχανική παραγωγή καταβαραθρώνεται, ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν ήσαν τόσοι πολλοί Έλληνες χωρίς δουλειά. Γίνεται δε επίκληση των τελευταίων στοιχείων, που δείχνουν άνοδο της ανεργίας στο 16,2%, με την επισήμανση ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της ανεργίας στα χρονικά της Στατιστικής Υπηρεσίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v