
Ίσως η κρισιμότερη δημοπρασία εντόκων γραμματίων από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στον μηχανισμό στήριξης διενεργείται σήμερα.
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης και με ανοικτό ακόμα το ενδεχόμενο μη καταβολής της ερχόμενης δόσης από την τρόικα, τα κεφάλαια που αναζητά σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από τα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας θα αποτελέσουν «σωσίβιο» της Ελλάδας τις επόμενες μέρες έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η απόφαση του ξένου οίκου πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s τη Δευτέρα να υποβαθμίσει την ικανότητα της Ελλάδας στην κατηγορία «CCC», καθώς και οι αντιδράσεις που υπάρχουν στην προώθηση των νέων μέτρων (τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στην κοινωνία) αποτελούν τα δύο από τα τρία μεγάλα «αγκάθια» της σημερινής δημοπρασίας.
Το τρίτο «αγκάθι» είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να θέσει όριο στις ελληνικές τράπεζες για τα έντοκα γραμμάτια που αγοράζουν. Το «πλαφόν» αυτό θα ισχύει από την 1η Ιουλίου, αλλά η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν θα δεχτεί να συνεχίσουν την ολοένα και αυξανόμενη έκθεσή τους σε ελληνικούς τίτλους.
Εάν κυλήσουν όλα ομαλά, τότε το Δημόσιο θα αντλήσει σήμερα 1,625 δισ. ευρώ, ενώ την Πέμπτη θα ανεβάσει το συνολικό ποσό δανεισμού στα 2 δισ. ευρώ. Έτσι, το κράτος θα συνεχίσει να έχει ρευστότητα μέχρι να αποφασιστεί από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η τύχη του νέου πακέτου στήριξης και της επόμενης – πέμπτης κατά σειρά – δόσης.
Στο εφιαλτικό σενάριο που δεν μπορέσουν να καλυφθούν τα έντοκα γραμμάτια, τότε το κράτος θα αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας και παράλληλα θα ενταθούν οι ανησυχίες στις αγορές για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, θα αναδειχθούν και ενδεχόμενα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος.
Ανεξαρτήτως, πάντως, του αποτελέσματος της δημοπρασίας γραμματίων, το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται να παρουσιάσει την Τετάρτη (εκτός απροόπτου) στο υπουργικό συμβούλιο τις τελικές προτάσεις για τα νέα μέτρα.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin