Ο Όλι Ρεν μιλά για το ελληνικό χρέος και τη συναίνεση

Ο επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια για την πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πρόγραμμα προσαρμογής. «Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το

  • Ant1
Ο Όλι Ρεν μιλά για το ελληνικό χρέος και τη συναίνεση

Ο επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια για την πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πρόγραμμα προσαρμογής.  

«Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», λέει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφ. Suddeutsche Zeitung (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ). 

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;», λέει ο κ. Ρεν, ο οποίος θεωρεί «ουσιαστικό» στοιχείο την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης.

«Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Ρεν.  

Παράλληλα, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί ενός σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν εθελοντικά τις πιστώσεις τους προς την Ελλάδα, λύση την οποία προωθεί το Βερολίνο. «Δεν απέχουμε πολύ από μία κοινή λύση που ορισμένοι σκέφτονται», εξηγεί ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη γερμανική θέση, άλλοι όχι», προσθέτει.

«Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία με βάση την πρωτοβουλία της Βιέννης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους, και αυτό σε εθελοντική βάση», διευκρινίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Πολλές επιλογές τελούν υπό συζήτησιν στην Ευρώπη που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ελαφρύνει το βάρος της αποπληρωμής του χρέους της.

Ορισμένα κράτη όπως η Γερμανία, έχουν προτείνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων. Αλλά κατά την άποψη των περισσοτέρων παρατηρητών, ένα τέτοιο μέτρο θα κινδύνευε να ερμηνευθεί ως «πιστωτικό γεγονός» από του οίκους αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική  ράπεζα ευνοεί περισσότερο την επιλογή του «rollover», ενός μηχανισμού μετακύλησης του ελληνικού χρέους, που θα καλούσε τους πιστωτές της Ελλάδας να αντικαταστήσουν σε εθελοντική βάση τα παλαιά ομόλογα, αφού λήξουν, με νέα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v