Μειώσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

Μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες φτάνουν έως το 40%, φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η εφαρμογή του θα γίνει σταδιακά για όσους ήδη υπηρετούν στο Δημόσιο και αμέσως για τους νεοδιοριζόμενους. Περιλαμβάνει κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών επιδομάτων», αλλά και μείωση όσων επιδομάτων διατηρηθούν, όπως το κίνητρο απόδοσης κ

  • Ant1
Μειώσεις στους μισθούς στο Δημόσιο

Μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες φτάνουν έως το 40%, φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η εφαρμογή του θα γίνει σταδιακά για όσους ήδη υπηρετούν στο Δημόσιο και αμέσως για τους νεοδιοριζόμενους.

Περιλαμβάνει κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών επιδομάτων», αλλά και μείωση όσων επιδομάτων διατηρηθούν, όπως το κίνητρο απόδοσης και τα οικογενειακά. Έτσι, προωθούνται:

1) Μαχαίρι έως και 40% στις αποδοχές υπαλλήλων που βρίσκονται πάνω από τα 2.000 ευρώ τον μήνα, με το κόψιμο των επιδομάτων και την ταυτόχρονη μείωση και ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρους των επιδομάτων που θα διατηρηθούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το λεγόμενο κίνητρο απόδοσης, που δίνεται σήμερα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα, θα περιοριστεί στα 28 έως και 50 ευρώ τον μήνα. Επίσης, θα μειωθούν το επίδομα γάμου και το επίδομα τέκνου. Αναμένεται ότι η συνολική μείωση θα είναι από 10% έως και 40% για κάθε υπάλληλο, ανάλογα με τη θέση όπου υπηρετεί και το μισθολόγιο με το οποίο αμείβεται.

Από την άλλη πλευρά, η αρχή "ίση αμοιβή για ίδια εργασία", που είναι μία από τις βασικές του νέου μισθολογίου, αναμένεται να φέρει έστω και μικρές αυξήσεις σε μια σειρά υπαλλήλους που ήταν μέχρι τώρα οι αδικημένοι.

2) Μείωση στον μισθό όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρει η επιβολή της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ των ανέργων, ύψους 3%.

3) Μακροχρόνιο πάγωμα των μισθών των υπαλλήλων με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής της μισθολογικής ωρίμανσης. Η αλλαγή κλιμακίου στις υπηρεσίες μέχρι τώρα γινόταν κάθε δύο χρόνια αυτοδίκαια και σήμαινε αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου.

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστες θα είναι οι προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ υπάρχει παράθυρο για απολύσεις των υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν επειδή ο φορέας τους θα καταργηθεί ή θα συγχωνευτεί με άλλους. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να τεθούν σε «εργασιακή εφεδρεία»: το κράτος θα καταβάλλει ένα μέρος της αμοιβής τους, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το 50% των συνολικών αποδοχών μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, χωρίς αυτοί να εργάζονται για κάποιο διάστημα.

Θα εφαρμοστεί και το μέτρο της προσωρινής αποχώρησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή, αν ένας υπάλληλος θελήσει, μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία του μέχρι και πέντε χρόνια με άδεια άνευ αποδοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v