Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναμαζεύονται στο Σύνταγμα οι "Αγανακτισμένοι"

Ηρέμησαν τα πνεύματα στο Σύνταγμα και στη γύρω περιοχή μετά την ένταση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα. Η αστυνομία προσήγαγε 18 άτομα και συνέλαβε τα δύο. Παραμένει αποκλεισμένη η Βουλή από τους διαδηλωτές.

Ξαναμαζεύονται στο Σύνταγμα οι Αγανακτισμένοι
Σε «διπλό κλοιό» σήμερα το Σύνταγμα από χιλιάδες «Αγανακτισμένους» και συνδικαλιστικές οργανώσεις, που αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή

Τα πνεύματα ηρέμησαν αν και νωρίτερα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, με μικρή ομάδα κουκουλοφόρων να πετά βόμβες μολότωφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Η αστυνομία κάνει λόγο για 18 συλλήψεις, δύο συλλήψεις και οκτώ τραυματίες από τα επεισόδια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, οι κουκουλοφόροι απομακρύνθηκαν από την Πλατεία Συντάγματος μετά από παρέμβαση μεγάλης μερίδας των διαδηλωτών που επιμένει στην ειρηνική φύση της διαμαρτυρίας.   

"Κόκκινο πανί" για τους διαδηλωτές είναι ο "φράχτης" που σήκωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις ώστε να καταστεί εφικτή η προσέλευση των βουλευτών στο Κοινοβούλιο.

Επίσης, σύμφωνα με το MEGA, επιθέσεις με μπουκάλια και πέτρες δέχτηκαν τα αυτοκίνητα των κ. Λοβέρδου και Μερεντίτη ενώ όπως μετέδωσε το Reuters, επίθεση με πορτοκάλια δέχτηκε και το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους στην οδό Λέκκα.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί διαδηλωτές φθάνουν στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο να περικυκλώσουν το κτήριο του Κοινοβουλίου, ενώ έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας η οποία ύψωσε σιδερένιο τείχος στη Βασ. Σοφίας. Οι διαδηλωτές είχαν προγραμματίσει τρεις πρωινές συγκεντρώσεις σε Ευαγγελισμό, Καλλιμάρμαρο και Σύνταγμα για να αποκλείσουν τη Βουλή.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως και στη οδεύουν προς τη Βουλή. Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήριο από τις 10 το πρωί στην Ομόνοια.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχε προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην οδό Εγνατία.

Νωρίτερα, «αγανακτισμένοι» έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού, όπου βρίσκεται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Μικροένταση σημειώθηκε και νωρίς το πρωί μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και διαδηλωτών μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όταν διμοιρίες των ΜΑΤ πέρασαν μέσα από το πλήθος για να σχηματίσουν τετραπλή σειρά μεταξύ των διαδηλωτών και του Άγνωστου Στρατιώτη. Παράλληλα, έντονες αποδοκιμασίες δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού κατά την άφιξη του στο μέγαρο Μαξίμου. Το επεισόδιο, ωστόσο, δεν έλαβε διαστάσεις.

---Κλειστοί όλοι οι δρόμοι γύρω από Σύνταγμα και Βουλή

Όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα και τη Βουλή είναι κλειστοί. Σύμφωνα με την τροχαία είναι κλειστή η οδός Ακαδημίας από το ύψος της Κανάρη, η Αμαλίας από τη Συγγρού και η Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον. Σε Ακαδημίας, Βασ. Σοφίας, Αμαλίας, Ηρ. Αττικού έχουν στηθεί κλούβες των ΜΑΤ, αστυνομικοί έχουν παραταχθεί μέσα στον Εθνικό Κήπο, ο οποίος είναι κλειστός σήμερα, ενώ στη Β. Σοφίας η Αστυνομία έχει στήσει έναν σιδερένιο φράχτη.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί και 32 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τις κινητοποιήσεις ενώ έχουν κληθεί στην Αθήνα 12 διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία και έχει ζητηθεί απ' όλο το προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.

--- Πως θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μεταφοράς

Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στα συλλαλητήρια, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αποφάσισαν να απεργήσουν ως εξής:

-ΗΣΑΠ: Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας
-ΕΘΕΛ: Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας
-Τρόλεϊ: Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας
-Τραμ: Από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 23:00 έως τη λήξη της βάρδιας
-ΟΣΕ-Προαστιακός: 24ωρη απεργία
-Μετρό: Θα λειτουργήσει κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v