Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανακύκλωση με τα ίδια υλικά ο ανασχηματισμός»

«Εδώ ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί μια ανακύκλωση με τα ίδια περίπου υλικά. Θα μου πείτε δεν είναι σημαντικό ότι πολιτικοποιεί το θέμα της οικονομίας; Ναι είναι σημαντικό», τονίζει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 97,2 ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Άκουσα τον κ. Βενιζέλο να κάνει τις πρώτες δηλώσεις του, να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αναμφισβήτητα

  • Ant1
«Ανακύκλωση με τα ίδια υλικά ο ανασχηματισμός»

«Εδώ ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί μια ανακύκλωση με τα ίδια περίπου υλικά. Θα μου πείτε δεν είναι σημαντικό ότι πολιτικοποιεί το θέμα της οικονομίας; Ναι είναι σημαντικό», τονίζει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 97,2 ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Άκουσα τον κ. Βενιζέλο να κάνει τις πρώτες δηλώσεις του, να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αναμφισβήτητα έχει προσωπικό και πολιτικό χάρισμα, παραγωγής πολιτικής, και εκπομπής επικοινωνιακών μηνυμάτων, αλλά σε καμία περίπτωση ο κ. Βενιζέλος δεν είναι μάγος.  Μακάρι να μπορούσε ο οποιοσδήποτε να αγγίξει με το μαγικό του ραβδί τα προβλήματα της οικονομίας εδώ που βρισκόμαστε, τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, και να δώσει μαγικές λύσεις», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Θέλω να επαναλάβω ότι παρά τις ευχές και τις ελπίδες που μπορεί να στηρίξει κανείς σε κάθε νέο ξεκίνημα, τα όρια της πολιτικής είναι δεδομένα. Και εκεί πιστεύω ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ελάχιστες δυνατότητες να βελτιώσει πράγματα, έως και ανύπαρκτες εάν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική. Και την πολιτική αυτή την βλέπουμε τους τελευταίους 20 μήνες. Είναι μια πολιτική την οποία δυστυχώς, υπέγραψε ο κ. Παπανδρέου χωρίς καν να διαπραγματευτεί όπως έκαναν οι Ιρλανδοί, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, χωρίς καν να δώσει τη  μάχη που έπρεπε να δώσει, με την πλευρά των δανειστών μας, για να υπάρξει μια πολιτική η οποία θα μπορεί να ξεκολλήσει τη χώρα από την ύφεση, και να μπορεί να συνδυάζει τι; Να συνδυάζει την δημοσιονομική πειθαρχία και εξυγίανση που είναι πράγματα απαραίτητα, με μέτρα για την ανάταξη και για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Να μιλήσουμε πρακτικά; Όταν βυθίζεις μια οικονομία στην ύφεση και στην φτώχια, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Ούτε φόρους θα εισπράξεις ούτε έσοδα θα εισπράξεις. Όταν πας το ΦΠΑ στο 23% για ένα είδος το οποίο πωλείται και μεταπωλείται στην αγορά, δημιουργείς φραγμούς και στην πράξη απαγορεύεις το να γίνει συναλλαγή. Είναι καλύτερα λοιπόν να πωλούνται ας πούμε 100 προϊόντα και να έχεις ένα ΦΠΑ γύρω στο 15%, άρα να εισπράττεις περισσότερα, από το να πωλούνται δυο προϊόντα στην αγορά και να έχεις ΦΠΑ 23%. Είναι αυτό που έλεγε ο μακαρίτης ο Ξενοφών Ζολώτας «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».

«Ανοιχτός στο διάλογο με τον κ. Βενιζέλο»

ΕΡ. Με τον κ. Βενιζέλο θα μιλήσετε; Όχι εσείς προσωπικά ως ΝΔ;

ΑΠ. Ασφαλώς και θα μιλήσω.

ΕΡ. Χθες έκανε ένα κάλεσμα ο κ. Βενιζέλος για συνεννόηση, για συνεργασία, και με την κοινωνία, και με τους αγανακτισμένους και με τη ΝΔ, ένα νέο κάλεσμα για συναίνεση. Μετά το Βατερλό που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες,  μετά την κόντρα που παρακολουθήσαμε μεταξύ Παπανδρέου – Σαμαρά.

ΑΠ. Ο Αντώνης ο Σαμαράς τον οποίο έχω την τιμή να γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αρχές, παλεύει για τις αρχές του αυτές, παίρνει το κόστος ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές όταν πιστεύει ότι μια θέση είναι καλή και θετική για το συμφέρον του τόπου. Σας θυμίζω για λόγους ιστορικούς ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου. Όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος «για κάποιες αποφάσεις που πήρα και εξακολουθώ να τις θεωρώ σωστές, για το συμφέρον του τύπου, έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου, κοιτάζοντας το ταβάνι» και το εννοεί. Και μιλάει για τα χρόνια της απόλυτης πολιτικής μοναξιάς του. Θεωρώ λοιπόν ότι μέσα από αυτά ο Αντώνης Σαμαράς έχει διδαχθεί ακόμα περισσότερα πράγματα και είναι έτοιμος να προσφέρει στον τόπο. Σκοπός του είναι αυτός, να προσφέρει στον τόπο.

ΕΡ. Θέλετε να πείτε ότι δεν έχει πικραθεί η ΝΔ από τα όσα είδαμε τα προηγούμενα 24ωρα, είναι ανοιχτή ακόμα και σε ένα νέο κύκλο διαλόγου.

ΑΠ. Πάντοτε πιστεύω στη ζωή μου ότι είναι περισσότερο χρήσιμοι για τον τόποι οι πολιτικοί οι οποίοι έχουν κάνει μια επώδυνη και πολυτάραχη διαδρομή, παρά οι βολεμένοι. Γενικά στη ζωή μου δεν συμπαθούσα και δεν συμπαθώ ποτέ τους απόλυτα βολεμένους και βολεψάκιδες ανθρώπους.

ΕΡ. Βλέπω ότι είστε πιο δεκτικοί στο να προχωρήσετε σε ένα νέο κύκλο επαφών, με τους συναδέλφους σας του ΠΑΣΟΚ, να βρείτε ένα σημείο επαφής, παρά να επαναλάβετε ξανά και ξανά το αίτημα για εκλογές. Παρατήρησα ότι στη χθεσινή πρώτη κρίση της ΝΔ για το νέο σχήμα δεν υπήρχε καμία αναφορά στο αίτημα το οποίο έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς,  για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μήπως αυτό το αίτημα δεν θέλετε να το κάνετε σημαία σας;

ΑΠ. Καταρχήν για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Όπως είπα από την αρχή στο σημείο που έχει φτάσει η χώρα, γιατί είμαστε μέσα σε δραματικές συμπληγάδες, είναι μια συγκυρία πραγματικά φορτισμένη, ιστορική με δραματική φόρτιση, αυτό που προέχει είναι να σωθεί η χώρα, και η χώρα μπορεί να σωθεί. Από κει και πέρα τα πολιτικά παιχνίδια θα τα βρούμε. Εάν η χώρα δεν σωθεί, αν στη χώρα έχουμε ερείπια, όπως είπα και πριν το να κυβερνήσει κανείς πάνω στα ερείπια, δεν είναι οξύμωρο, δεν είναι ανοησία, είναι το λιγότερο που  μπορώ να πω γελοιότητα. Η ΝΔ λοιπόν από την αρχή σας διαβεβαιώνω επεδίωξε τη συνεννόηση. Επεδίωξε να είναι χρήσιμη, γι αυτό είχαμε κάτι πολύ πρωτότυπο στην Ελλάδα, είχαμε μια αξιωματική αντιπολίτευση της οποίας ο αρχηγός και το επιτελείο του και είναι τιμή μου που είμαι στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, καθίσαμε και βρήκαμε λύσεις με πρώτο και καλύτερο αν θέλετε σε αυτά τα θέματα να προσπαθεί, τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, βρήκαμε λύσεις και τις προτείναμε για να βρει διέξοδο η ελληνική οικονομία. Θα μου πείτε γιατί; Είστε οι παντογνώστες, είστε οι φωστήρες, όχι βέβαια. Είναι λύσεις που δουλεύτηκαν μέσα από επαφές, με την ακαδημαϊκή κοινότητα, από ανθρώπους που ξέρουν, με ανθρώπους που έχουν δουλέψει στην ελεύθερη οικονομία, αλλά και με τις ίδιες τις παραγωγικές τάξεις. Μπήκαμε σε μαγαζιά, μπήκαμε σε εμπορικά, μπήκαμε σε βιοτεχνίες, μπήκαμε σε εργοστάσια, για να μπορέσουμε να συλλέξουμε όλο αυτό τον πλούτο της εμπειρίας των συμπολιτών μας, των συνανθρώπων μας, και να καταρτίσουμε τις σχετικές προτάσεις της ΝΔ.

 «Το θέμα είναι που θα συνεννοηθούμε, θα συνεννοηθούμε πάνω σε μια πλεύση της βάρκας πάνω στην οποία βρισκόμαστε προς τα βράχια; Θα βάλουμε δηλαδή τις πόρτες και θα παραστήσουμε το Σάμινα; Θα πάμε να πέσουμε πάνω στην βραχονησίδα;  Όχι. Εάν λοιπόν διαφωνούμε μέχρι τώρα είναι γιατί προσπαθούμε να διορθώσουμε την πορεία. Λέμε στον καπετάνιο που έχει πάρει στραβά την πορεία : «Πάρτο Γιώργο διαφορετικά το τιμόνι», για να μπορέσουμε να βρούμε τη λύση για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη φλόγα της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, για να μην κολλήσει μια για πάντα η χώρα στο βυθό.
Δεν είπα τα κόμματα όλα μαζί με την έννοια μιας πολτοποίησης, ότι μπείτε όλοι μαζί στο χυλό και όποιον πάρει ο χάρος, δεν είναι έτσι. Τα κόμματα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ για να βγούμε από την κρίση δεν πρέπει ο καθένας να παίζει και να εξυπηρετεί το δικό του κομματικό βιλαέτι. Πρέπει να πετύχουμε την εθνική συνεννόηση αλλά σε μια συνταγή που μπορεί να βγάλει τον τόπο από την κρίση».

Για την πόρτα των ξένων στις «γαλάζιες» θέσεις 

«Άρα εάν η τρόικα λέει ότι είναι μη ρεαλιστικές οι προτάσεις της ΝΔ για τη μείωση της φορολογίας, κάτι που το πιστεύει πλέον και αυτός που έχει περίπτερο στην Ελλάδα, αυτό γίνεται διότι έχουμε να συζητήσουμε με απλούς λογιστές, με υπαλλήλους έχουμε να συζητήσουμε. Και είναι απόλυτα προσβλητικό για τη χώρα να παριστάνουν τους κινκινάτους και τους πανσόφους οι υπάλληλοι ορισμένων ξένων οργανισμών. Δεν πήγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός να τα παλέψει αυτά σε ένα συμβούλιο κορυφής, να τα βάλει κάτω, να τους αποδείξει ότι τη στιγμή που η Ιρλανδία κρατάει το 12,5% στη φορολογία για να μη φύγουν οι επιχειρήσεις και μαραζώσει εντελώς η Ιρλανδική οικονομία στην Ελλάδα μας έχουν επιβάλει ουσιαστική φορολογία που ξεπερνάει μαζί με τις προκαταβολές το 50%».

Για την «παραπληροφόρηση»

Διαβάζω στον ξένο τύπο κάτι απίστευτα πράγματα ότι ο Σαμαράς λεέι θέλει να διορίσει κι άλλους ή ότι ο Σαμαράς θέλει να δώσει αυξήσεις, απίστευτα πράγματα. Απίστευτη παραπληροφόρηση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν προέρχεται από κυβερνητικές πηγές. Φοβάμαι όμως ότι η αλήθεια είναι ότι προέρχεται από διαρροές από κυβερνητικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Για το δημοσίευμα της die zeit

Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό γράφτηκε σε κάποιο κομματικό γραφείο στην Αθήνα, στην οδό Ιπποκράτους. Γιατί εγώ θα το πω και θα αναλάβω και το κόστος αυτού που λέω ότι θεωρώ ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν παρακομματικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο παραπληροφόρησης σε βάρος του αρχηγού της ΝΔ. 

Η ΝΔ είχε ένα τεράστιο Κόμπλεξ 

Το θέμα της οικονομίας συμπορεύεται με το θέμα της ασφάλειας του πολίτη και της κοινωνίας. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μαζί, όπως συμπορεύεται και με το θέμα προστασίας της χώρας, της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας της χώρας. Η ΝΔ είχε ένα τεράστιο κόμπλεξ, μην ασκήσει αστυνόμευση τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση και μας πουν δεξιούς. Η ΝΔ παρακολουθείται από αυτό το φόβο και από αυτό τα κόμπλεξ από το 1974 μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι έχουμε απαλλαγεί από αυτή τη διαδικασία….

«Να δουν που έσφαλαν Ντόρα και Καρατζαφέρης και εμείς εδώ είμαστε! »

Καταρχήν το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι ούτε γαλάζια ούτε πράσινη πολυκατοικία Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι δυο μεγάλοι πυλώνες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, τα δυο μεγάλα κόμματα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να μπορέσουν να πορευθούν στο δρόμο της εθνικής συνεννόησης όχι παραλλάσσοντας τη θέση τους ή νοθεύοντας τον ιδεολογικό τους λόγο συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνταγή που θα βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο. …θεωρώ ότι η κα. Μπακογιάννη έκανε ιστορικό σφάλμα όταν ψήφισε υπέρ του μνημονίου.

ΕΡ. Και η κυβέρνηση το ψήφισε αλλά ακούω ότι ακόμα θέλετε διάλογο.

ΑΠ. Θέλουμε διάλογο με την κυβέρνηση γιατί η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση. Διότι η κυβέρνηση πήρε εντολή λιγότερο από δυο χρόνια από τον ελληνικό λαό. Από κει και πέρα και η κα. Μπακογιάννη και ο κ. Καρατζαφέρης πρέπει να δουν που έσφαλαν, να διαμορφώσουν τη δική τους πορεία και εδώ είμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v