Άρχισε η μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης

Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Συναίνεση ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε δημοψήφισμα. "Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης", απάντησε ο Αντ. Σαμαράς.

Άρχισε η μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης
Με ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησε χθες, Κυριακή, η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας τη συζήτηση, ζήτησε εκ νέου συναίνεση της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. «Δεν δίνουμε ψήφο στη νέα κυβέρνηση, γιατί κατά βάθος ούτε εσείς την εμπιστεύεστε», απάντησε ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης κηδεμονίας, τονίζοντας πως αν θέλουμε να βγούμε από αυτό το καθεστώς «ας συμφωνήσουμε και ως βάση της εθνικής συνεννόησης ότι εμείς πρώτοι χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα για να φύγουμε από την εξάρτηση».

«Κανείς δεν επιβάλλει τη συναίνεση. Αλλά εγώ θεωρώ ότι καθήκον μας είναι να ομονοούμε σε μια εθνική προσπάθεια. Η εικόνα διαίρεσης καθόλου δεν μας βοηθάει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με το να διώξουμε το ΔΝΤ. Είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξουμε την κατάσταση, όσο δύσκολο και επίπονο κι αν είναι, εμείς και κανένας άλλος θα το καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Η νέα κυβέρνηση έχει ως πρώτο καθήκον να ολοκληρώσει την τρέχουσα διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ προειδοποίησε ότι «τα διαθέσιμα του Δημοσίου θα εξαντληθούν σύντομα αν δεν πάρουμε την 5η δόση».

Σε ό,τι αφορά τις αποκλίσεις που εμφανίζει το ελληνικό πρόγραμμα από τα συμφωνηθέντα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για λανθασμένη πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές το 2012, «όμως δεν ήταν δική μας πρόβλεψη, αλλά των εταίρων». «Ας μην αδικούμε τους εαυτούς μας. Δεν φταίει η Ελλάδα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων που ζητούν οι ξένοι δανειστές μας για το νέο δάνειο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση και σύμπνοια ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα μας. Αλλιώς μπορεί να φτάσουμε σε αδιέξοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το φθινόπωρο «για τις μεγάλες αλλαγές σ’ αυτόν τον τόπο».

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε επίσης πέντε βασικούς άξονες το επόμενο διάστημα:

Πρώτος άξονας είναι να διορθωθούν προϋπάρχουσες αδικίες που επιδείνωσε το μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου έκανε άνοιγμα στον κ. Σαμαρά, απευθυνόμενος προσωπικά και λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα φορολογικά συστήματα».

Δεύτερος άξονας είναι η συνταγματική αναθεώρηση, με αλλαγές όπως στο θέμα της ποινικής ευθύνης υπουργών. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσταση επιτροπής 20 - 25 προσωπικοτήτων για να επεξεργαστεί προτάσεις αλλαγών.

Τρίτος άξονας οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και στη λειτουργία του κράτους. Για όλα αυτά, είπε, μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες.

Τέταρτος άξονας η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κράτους, με διαφάνεια απέναντι στη Βουλή και στους πολίτες.

Πέμπτος άξονας οι αλλαγές στην κοινωνική πολιτική, με ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, δικαιότερη κατανομή των εισφορών, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων κ.λπ.

---Σαμαράς: «Δεν δίνουμε ψήφο στη νέα κυβέρνηση»

«Δεν δίνουμε ψήφο στη νέα κυβέρνηση, γιατί κατά βάθος ούτε εσείς την εμπιστεύεστε», απάντησε ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

Χαρακτήρισε δε «λύση απελπισίας» τον ανασχηματισμό, ενώ επισήμανε ότι αυτό που ζητά η κυβέρνηση δεν είναι συναίνεση, αλλά συνενοχή.

Επίσης, υποστήριξε ότι «η μόνη λύση είναι οι εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού».

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v