Ο αυστριακός Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα ο νέος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απασχολούν στο σύνολό του τον αυστριακό Τύπο, που στα φύλλα του  Σαββατοκύριακου αφιερώνει εκτενή δημοσιεύματα με τη σχετική ειδησεογραφία και σχολιασμό.  

  • Ant1
Ο αυστριακός Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα ο νέος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, απασχολούν στο σύνολό του τον αυστριακό Τύπο, που στα φύλλα του  Σαββατοκύριακου αφιερώνει εκτενή δημοσιεύματα με τη σχετική ειδησεογραφία και σχολιασμό.  
 
Ενδεικτικοί είναι και οι τίτλοι των δημοσιευμάτων, όπως «Η Ελλάδα έχει την τελευταία ευκαιρία» στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» που σημειώνει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εφαρμόσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αποτελεί την τελευταία ευκαιρία, ενώ με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επανενώσει το κόμμα του και να δώσει ενιαία γραμμή. 
 
Με τίτλο «Δεν πρέπει να χάσουμε καιρό» και υπότιτλο «Ο νέος υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ της μέχρι τώρα πολιτικής λιτότητας», η ευρείας κυκλοφορίας «Κουρίρ» αναφέρει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν η δεύτερη επιλογή του κ. Παπανδρέου μετά την άρνηση του Λουκά Παπαδήμου και επισημαίνει πως ο κ.
Βενιζέλος θεωρείται σημαντικός αντίπαλος του κ. Παπανδρέου, αλλά παράλληλα θεωρείται έξυπνος και καλός πολιτικός που δεν αποφεύγει τις αναγκαίες πολιτικές συγκρούσεις.

Ως «Προσωρινή ανάπαυλα για την ελληνική κυβέρνηση» βλέπει στον τίτλο της τον ανασχηματισμό η «Ντι Πρέσε»,  τονίζοντας πως «ο νέος αποτελεσματικός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει περισσότερο κύρος στο υπουργικό συμβούλιο απέναντι στους πολίτες», καθώς ο κ. Βενιζέλος θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα από ό,τι ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Σημειώνεται ακόμη ότι το σύνολο της κυβέρνησης θα πρέπει να αλλάξει την εντύπωση της έλλειψης σχεδιασμού, ενότητας και αποφασιστικότητας των τελευταίων μηνών, όπως επίσης και το ότι για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, η οποία διαδηλώνει καθημερινά μπροστά στη Βουλή, τα γνωστά ονόματα των νέων υπουργών
δεν αποτελούν μια καινούργια αρχή.

Η εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» παρατηρεί στον τίτλο της ότι «Ο Παπανδρέου θυσιάζει τον υπουργό Οικονομικών» και τονίζει ότι ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Βουλή δεν κατόρθωσε να πείσει τους πολιτικούς παρατηρητές στην Ελλάδα, ενώ παραθέτει διάφορους τίτλους ελληνικών εφημερίδων.

Η «Ντερ Στάνταρντ» δημοσιεύει με τίτλο «Ο άφοβος νομικός θα πρέπει να αποτρέψει τη χρεοκοπία» και ένα εκτενές πορτρέτο του νέου υπουργού Οικονομικών, «στη θέση του οποίου δεν θα ήθελε να βρίσκεται κανένας Ευρωπαίος πολιτικός», παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την επιστημονική και πολιτική σταδιοδρομία
του.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και ανάλογο «πορτρέτο» του κ. Βενιζέλου στην εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ» με τίτλο «Ένας άνδρας πηγαίνει στον πραγματικό πόλεμο», όπου επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές στην Αθήνα, η επιλογή από τον κ. Παπανδρέου του κ. Βενιζέλου είναι μια επιτυχία διότι δεν επέλεξε μόνο έναν άνθρωπο των πράξεων, αλλά και έναν εσωκομματικό του επικριτή, έτσι θα πρέπει να αναμένεται ότι θα κερδίσει εύκολα την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Ο Παπανδρέου αναθέτει στον αντίπαλό του το υπουργείο Οικονομικών», είναι ο τίτλος του σχετικού δημσοιεύματος στη «Βίνερ Τσάιτουνγκ», που γράφει ότι με την ορκωμοσία του κ. Βενιζέλου ο Έλληνας πρωθυπουργός  βοήθησε το νέο υπουργό Οικονομικών να ενισχύσει την επιρροή του, προσπαθώντας ο ίδιος να μη χάσει την στήριξη του κόμματος απέναντί του και ελπίζοντας πως έτσι θα καταφέρει να αποκτήσει την εσωκομματική στήριξη για το νέο πρόγραμμα λιτότητας που θεωρείται προϋπόθεση για την αποτροπή της χρεοκοπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v