
Τη δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι ως το τέλος Ιουνίου θα προωθήσουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου μνημονίου συνεννόησης της Ελλάδας με τους δανειστές της, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν.
Οι δύο ιθύνοντες της ΕΕ ανέφεραν ότι εφόσον η αποστολή της τρόικας την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αθήνα κρίνει ότι οι όποιες αλλαγές που αποφασίσθηκαν στο υπάρχον μνημόνιο είναι συμβατές προς αυτό και ότι η Ελλάδα πράττει τα δέοντα, θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στην αρχή του Ιουλίου.
Ανέφεραν επίσης ότι στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας έχει υπάρξει επί της ουσίας συμφωνία η οποία διασφαλίζει ότι η εν λόγω συμμετοχή θα είναι εκούσια από πλευράς τραπεζών.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Eurogroup για τις κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα, σημείωσε πως τον «αγγίζουν» και ότι γι΄ αυτό υπέβαλε προ ημερών ορισμένες προτάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.
Ο Ζ. Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του, την Τρίτη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάϊ.