Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς

Η σφοδρή κριτική που άσκησε στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της απέναντι στο μεσοπρόθεσμο ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, δηλώνοντας στους Financial Times πως η ΝΔ «δεν μπορεί να μπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας» αναμένεται να συνεχιστεί στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα παρευρεθεί ο

  • Ant1
Στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς

Η σφοδρή κριτική που άσκησε στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της απέναντι στο μεσοπρόθεσμο ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, δηλώνοντας στους Financial Times πως η ΝΔ «δεν μπορεί να μπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας» αναμένεται να συνεχιστεί στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα παρευρεθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του έχει επιδοθεί σε έναν «μίνι» αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσει για τις θέσεις του και το ορθό της στάσης του τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του και να χτίσει έτσι τη συμμαχία που θα αμβλύνει την κριτική που θεωρείται σίγουρο ότι θα δεχθεί.

Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θεωρείται ότι θα έχει σε κορυφαία - αν όχι πρώτη - θέση της ημερήσιας διάταξης την κατάσταση στην Ελλάδα και, με δεδομένη την επίθεση του Ζεεχόφερ, αλλά και εκείνη του επίσης Χριστιανοκοινωνιστή Έντμουντ Στόιμπερ λίγο καιρό πριν, στη ΝΔ θεωρούν όχι εξωπραγματικό το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά να δημιουργήσει κλίμα απομόνωσης εις βάρος του ελληνικού της κλάδου. «Φαβορί» για κάτι τέτοιο στη Νέα Δημοκρατία δεν κρύβουν ότι θεωρούν την Άνγκελα Μέρκελ και τους «γερμανόστροφους» εταίρους που συνήθως είναι η Αυστρία, η Σλοβακία και οι χώρες της σκανδιναβικής χερσονήσου.

Η θέση που θα προβάλει ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες θα εδράζεται πέριξ της αναγκαιότητας επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου και σε αυτό εκτιμάται ότι θα βρεθεί πρόσφορο έδαφος στήριξης από τους πρωθυπουργούς των επίσης «μνημονιακών» χωρών: του Ιρλανδού Έντα Κένι και του νεοεκλεγέντος Πέδρου Πάσους Κοέλιου. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται, εξάλλου, ότι θα κινηθεί και ο αρχηγός της ισπανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στη γραμμή αυτή ενδέχεται να κινηθεί και ο Βέλγος πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, ο οποίος ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα έχει υποστηρίξει μεν τις κινήσεις εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά χωρίς να στραγγαλίζεται η αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα μας και η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v