Ευ. Βενιζέλος: «Αναγκαία τα νέα μέτρα»

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής ανακοινώνει σε συνέντευξή του στο Έθνος ο Ευ. Βενιζέλος. Άδικα αλλά αναγκαία τα μέτρα.

  • Ant1
Ευ. Βενιζέλος: «Αναγκαία τα νέα μέτρα»

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής ανακοινώνει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός, "μία θεμελιώδης διάταξη του Εφαρμοστικού Νόμου είναι αυτή που επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών, στις αρμόδιες φορολογικές Αρχές, να έχουν όλα τα στοιχεία για τις τραπεζικές καταθέσεις και για όλες τις συναλλαγές, έτσι ώστε να είναι εφικτές οι κάθε είδους διασταυρώσεις και να συλλαμβάνεται όλη η φορολογητέα ύλη.

Αλλιώς θα μείνουμε με την άδικη κατάσταση που υπάρχει να επιβαρύνονται οι ίδιοι και οι ίδιοι, καθώς η πλειονότητα των φορολογικών δηλώσεων είναι πιστωτικές ή μηδενικές και τα 100 δισ. εισόδημα που παράγεται στην Ελλάδα και δηλώνεται -δεν αναφέρομαι σε αυτό που φοροδιαφεύγει- αποδίδει μέχρι τώρα φόρο εισοδήματος περίπου 9 δισ., δηλαδή η μέση επιβάρυνση συνολικά είναι 9% στα δηλωμένα εισοδήματα".

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την ανακοίνωση του νέου σκληρού πακέτου μέτρων κάνει λόγο για το κενό της τάξης των 5,6 δις ευρώ που υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και έπρεπε να καλυφθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενώ χαρακτήρισε την ημέρα του Μεσοπρόθεσμου ως εξαιρετικά δυσάρεστη για τον ίδιο.

Αναφορικά με το Eurogroup, που αποτέλεσε και το βάπτισμα του πυρός του κ. Βενιζέλου, λίγες ώρες μόνο μετά την ορκομωσία του, τονίζει: "Αντιμετώπισα μία κατάσταση απόλυτης και επιθετικής δυσπιστίας. Πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι Ελληνες και όλες οι Ελληνίδες ότι κάθε πρότασή μας, κάθε παρατήρησή μας, κάθε ιδέα μας για αντικατάσταση ενός μέτρου από ένα άλλο, έτσι ώστε τα μέτρα να είναι λιγότερο επώδυνα ή περισσότερο αναπτυξιακά, περνά από χίλια κόσκινα.

«Έπρεπε να πω πικρές αλήθειες κι έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη για σκληρά μέτρα που ενέχουν και το στοιχείο της αδικίας, τα οποία όμως είχαν καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τονίζει πως «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα , η οριστικοποίησή του και η ψήφισή του από τη Βουλή, είναι μια σωστή κίνηση».

Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως υπάρχει υπερφορολόγηση ενώ αναφέρει ότι το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι πολύ κακό, «όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητας και ρυθμού λειτουργίας του κράτους αλλά και γιατί προβληματίζει πάρα πολύ τους εταίρους μας η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης».

Ως εκ τούτου, επανέρχεται στην προ ανάληψης του υπουργείου οικονομικών άποψή του περί ψήφισης του μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές. "Η προσωπική μου άποψη ήταν, τον Μάιο του 2010, ο νόμος για το αρχικό Μνημόνιο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Οχι γιατί ήταν συνταγματικά επιβεβλημένο, αλλά πολιτικά αναγκαίο για τη χώρα.

Τώρα, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου από το ΠΑΣΟΚ, έχουμε ζητήσει από την αντιπολίτευση να έρθει να διαπραγματευτούμε όλοι μαζί, με τους εταίρους μας, το νέο Πρόγραμμα, με την αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση που αυτό πρέπει να έχει. Αυτό το νέο Πρόγραμμα θα μπορούσε και θα έπρεπε να συγκεντρώσει όχι μόνο 180 ψήφους, αλλά πολύ περισσότερες. Κυρίως διότι έτσι θα μεγάλωνε η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας", υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v