Θρίλερ με την οριστικοποίηση του εφαρμοστικού νόμου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η οριστικοποίηση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς λίγες ώρες πριν την κατάθεση του νομοθετήματος στη Βουλή οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα σβήνουν και ξαναγράφουν τα μέτρα λιτότητας τα οποία θα στοιχίσουν έως και δύο μισθούς το χρόνο για ένα μέσο εισόδημα. Η απόσυρση της διάταξης για την επιστροφή του «μ

  • Ant1
Θρίλερ με την οριστικοποίηση του εφαρμοστικού νόμου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η οριστικοποίηση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς λίγες ώρες πριν την κατάθεση του νομοθετήματος στη Βουλή οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα σβήνουν και ξαναγράφουν τα μέτρα λιτότητας τα οποία θα στοιχίσουν έως και δύο μισθούς το χρόνο για ένα μέσο εισόδημα.

Η απόσυρση της διάταξης για την επιστροφή του «μπόνους» των αποδείξεων στην περίπτωση που είναι μεγαλύτερο των 300 ευρώ, άνοιξε στο ΜΠΔΣ «τρύπα» τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να κλείσει με μέτρα ισοδυνάμου εισπρακτικού αποτελέσματος.

Το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» το σαββατοκύριακο με τους ελεγκτές της Τρόικας για να βρεθεί και να συμφωνηθεί η νέα πηγή εσόδων απ’ την οποία θα καλυφθούν οι απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είχε και προσωπική τηλεφωνία με τον κοινοτικό επίτροπο Όλι Ρεν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων «έπεσαν» προτάσεις ακόμη και για την επαναφορά της περαίωσης για όσους δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση, με την ένταξη στη ρύθμιση και της χρήσης του 2010, εκτός αυτών της περιόδου 2001- 2009.

Σήμερα αναμένεται να διευκρινιστεί πως θα κλείσει τελικώς η «τρύπα» των αποδείξεων, αν και δεν αποκλείεται να επιλεγεί τελικώς η …εύκολη λύση της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από τις πηγές που έχουν ήδη αποφασισθεί, όπως για παράδειγμα οι φοροαπαλλαγές.

Ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή και της ψήφισής του την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών ομολογεί δημοσίως, με γραπτή του δήλωση, πως τα μέτρα είναι «βαριά» και εν πολλοίς «άδικα» για τους έλληνες πολίτες.

Την Πέμπτη ψηφίζεται και ο εφαρμοστικός του νόμου που προβλέπει περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ, ελαστικό ωράριο, αυξήσεις εμμέσων φόρων, νέους φόρους για επιτηδευματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ακόμα και στη γενιά των 700 ευρώ.

Για να «περάσουν» τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προγραμματίζει ακόμη και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, υπό την πίεση της Τρόικας, το Μεσοπρόθεσμο έγινε σκληρότερο και πιο επαχθές, απ’ ότι αρχικώς είχε υπολογιστεί λόγω του εκτροχιασμού του φετινού προϋπολογισμού και τα ανύπαρκτα αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της φοροδιαφυγής.

Στο φετινό λογαριασμό προστίθενται τώρα τουλάχιστον άλλα 7,5 δισ. ευρώ πλέον των περίπου 14,5 δισ. ευρώ που είχε ενσωματώσει ο προϋπολογισμός.

Με το μεσοπρόθεσμο, αλλάζουν όλα σε άμεσους και έμμεσους φόρους:

-Μειώνεται το αφορολόγητο και επιβάλλεται φόρος 10% από τα 8.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο. Προκύπτει φόρος 400 ευρώ το χρόνο για τους περισσότερους, που θα αρχίσουν να κρατούνται από τους μισθούς του Ιουλίου.
-Θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-5% περί τα 2 εκατ. νοικοκυριά που δήλωσαν πέρυσι περισσότερα από 12.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.
-Σχεδόν διπλασιάζεται ο ΦΠΑ σε ανθρακούχα νερά, αναψυκτικά, ταβέρνες εστιατόρια, καφετέριες, από 13% σε 23%. Θα ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου.
- 10% αυξάνονται τα Τέλη Κυκλοφορίας ΙΧ
- 6 λεπτά το λίτρο θα αυξηθεί το πετρέλαιο θέρμανσης
Για να έρθει η επόμενη δόση των δανείων και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις έρχονται μεγάλες αυξήσεις (30% έως και 100%) στα τεκμήρια για ΙΧ, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κλπ.

Μπαίνουν:

- Χαράτσι 300-500 ευρώ σε όποιον έχει επαγγελματικό ΑΦΜ
- ΦΑΠ 0,2% σε ακίνητα αξίας 200.000 και άνω
- 1-3% κράτηση στους μισθούς "υπέρ ανεργίας"
- Έκτακτη εισφορά σε ΙΧ άνω των 1929 κυβικών
Επίσης, περικόπτονται για όλους οι φοροαπαλλαγές για ιατρούς και τόκους στεγαστικών δανείων, ενώ κόβονται κατά 50% οι πάσης φύσεως εκπτώσεις φόρου.
Σκληρά μέτρα και για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:
- Καθιερώνεται η «χρυσή εφεδρεία» στο δημόσιο και όσοι πλεονάζουν θα χάνουν 40% του μισθού τους ή θα απολύονται αν δεν απασχοληθούν αλλού.
- Περικόπτονται παροχές ανεργίας.
- Επιβάλλονται 10ωρο ελαστικό ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και συμβάσεις εργασίας με αποδοχές 20% χαμηλότερες για νεοπροσλαμβανόμενο κάτω των 25.
- Κόβονται 6% οι συντάξεις ΝΑΤ. Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ», σε συνταξιούχους κάτω των 60 με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.
-Κόβεται 10%-15% το εφάπαξ σε ασφαλισμένους δημοσίου που αποχώρησαν μετά την 1-1-2010.

Την ίδια ώρα, τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα οδηγούν στην απώλεια τουλάχιστον δύο μισθών το χρόνο, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, της περικοπής των φοροαπαλλαγών, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, της αύξησης των τεκμηρίων και της έκτακτης εισφοράς για αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη, πισίνες, αλλά και του περιορισμού του μόνους των αποδείξεων. Ήτοι:

- Αποδείξεις: Από τα φετινά εισοδήματα απαιτείται το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις για διατήρηση του αφορολογήτου των 8.000 ευρώ.

Φορολογούμενος με εισόδημα 28.000 ευρώ φέτος υποχρεούνταν να συνυποβάλλει αποδείξεις 6.000 ευρώ για διατήρηση του αφορολογήτου. Από του χρόνου θα πρέπει να συνυποβάλλει αποδείξεις 7.000 ευρώ και δεν θα έχει «μπόνους» φόρου. Διατηρείται το πέναλτι 10% για όσους δεν προσκομίζουν αποδείξεις για κάλυψη του αφορολογήτου ορίου.

- Φοροαπαλλαγές: Μεγάλο μαχαίρι πέφτει στις φοροαπαλλαγές και κυρίως στα στεγαστικά δάνεια. Η έκπτωση τόκων από το εισόδημα οδηγούσε σε μεγάλο όφελος αναλόγως του ύψους του εισοδήματος. Επί παραδείγματι αν κάποιος με εισόδημα 35.000 ευρώ πλήρωνε τόκους 3.500 ευρώ «κέρδιζε» φόρους 1.260 ευρώ. Από φέτος θα γλυτώνει μόνο 700 ευρώ. 

Η έκπτωση δαπανών από το φόρο ευνοεί μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, καθώς φορολογούνται με συντελεστή 10% και 18% ενώ τώρα θα του υπολογίζουν την απαλλαγή φόρου με 20%. Επί παραδείγματι φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ για έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου 1.800 ευρώ γλύτωνε φόρο 324 ευρώ. Με την έκπτωση του 20% από το φόρο θα γλυτώνει 360 ευρώ φόρου.

Σημαντική απώλεια οφέλους για δαπάνη από ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που δήλωνε ιατρικά 1.000 ευρώ είχε όφελος 360 ευρώ και εφεξής θα έχει 200 ευρώ, δηλαδή χάνει 160 ευρώ.

Βαρύ πλήγμα για αυτοαπασχολούμενους και όσους αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια για συνταξιοδότηση. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που πλήρωνε 1.500 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές είχε έκπτωση φόρου 540 ευρώ. Εφεξής θα έχει μόνο 300 ευρώ, δηλαδή επιβαρύνεται με 240 ευρώ φόρου.

Η έκπτωση 20% από το φόρο για ιατρικά, τόκους και ασφαλιστικές εισφορές περιορίζεται στο 10% από το φόρο για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

- Αφορολόγητο: Το αφορολόγητο πέφτει στα 8.000 ευρώ για όλους πλην νέων μέχρι 30 ετών και συνταξιούχων άνω 65 ετών ή αναπήρων εφόσον έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Προκύπτει επιβάρυνση φόρου 400 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω. Η επιβάρυνση περιορίζεται στα 100 ευρώ για εισόδημα 9.000 ευρώ, 200 ευρώ για 10.000 ευρώ και 300 ευρώ για 11.000 ευρώ.

- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Η εισοδηματική εισφορά του 2011, που θα πληρωθεί τους προσεχείς μήνες μέσω του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος που θα αποστείλουν σε κάθε φορολογούμενο (εξαιρούνται μόνοι οι άνεργοι), επιβάλλεται στο φορολογητέο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Μισθωτοί με μηνιαία εισοδήματα από 860 ευρώ και πάνω καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά από 120 ευρώ. Η εξόφληση γίνεται σε 6 δόσεις με ελάχιστο 300 ευρώ ανά δόση και έκπτωση 5% σε εφάπαξ εξόφληση.

- Πετρέλαιο θέρμανσης: Η σταδιακή εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα σημάνει από τον επόμενο χειμώνα επιβάρυνση της λιανικής τιμής τουλάχιστον 5 λεπτά το λίτρο. Εφόσον διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, τα νοικοκυριά, θα πληρώνουν το πετρέλαιο 0,95 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ. Από το 2013 θα το πληρώνουν 1,30 ευρώ (με σημερινές λιανικές τιμές). Δηλαδή, για ένα τόνο πετρέλαιο θέρμανσης από 900 ευρώ σήμερα από τον Οκτώβριο θα δίνουν 950 ευρώ και από το 2013 θα δίνουν 1.300 ευρώ.

- Έκτακτη εισφορά: Η έκτακτη εισφορά 5% για οχήματα άνω 1.929 κυβικών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, πισίνες, υπολογίζεται επί της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης. Η πληρωμή θα γίνει μέσω ειδικού εκκαθαριστικού εντός των προσεχών μηνών.

- Τεκμήρια διαβίωσης: Αυξάνουν κατά περίπου 30% τα τεκμήρια διαβίωσης για ιδιοκατοίκηση, δωρεάν παραχώρηση και ενοικιαζόμενα ακίνητα. Σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. το τεκμήριο από 3.400 ευρώ αυξάνει στα 4.500 ευρώ.

Τα τεκμήρια αυτοκινήτων φθάνουν μέχρι το διπλάσιο. Για όχημα 1.400 κυβικών το τεκμήριο αυξάνει από 3.600 ευρώ σε 5.200 ευρώ. Αυξάνονται και τα τεκμήρια για σκάφη αναψυχής και πισίνες.

- Τέλος Επιτηδεύματος: Ταρίφα 400 και 500 ευρώ «έκοψε» το υπουργείο σε όλους τους επιτηδευματίες, που θα πληρώνουν Τέλος Επιτηδεύματος κάθε χρόνο. Όποιος δραστηριοποιείται σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους θα πληρώνει 400 ευρώ και άνω των 200.000 ευρώ 500 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και με Τέλος 300 ευρώ ανά υποκατάστημα. Η καταβολή του ξεκινάει από φέτος.

- ΦΑΠ: Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 200.000 ευρώ για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται να οδηγήσει στα δίχτυα του όσους ήταν οριακά. Οι συντελεστές του φόρου κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.

- Στο 23% ο ΦΠΑ: Αυξάνει στο 23% ο ΦΠΑ για αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχα νερά και προϊόντα –υπηρεσίες εστίασης (ντιλίβερι, εστιατόρια, ψητοπωλεία κ.λπ.). Ένα αναψυκτικό που κοστίζει σήμερα 85 λεπτά θα αυξηθεί στα 0,91 λεπτά.

- Τέλη κυκλοφορίας: Αυξάνονται 10% και οι νέες τιμές κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την πλήρη άρση του τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου των φορολογούμενων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει διάταξη του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να λάβει με συνοπτικές διαδικασίες γνώση για όλες τις τραπεζικές συναλλαγές κάθε φορολογούμενου, από την πληρωμή μιας πιστωτικής κάρτας και την πραγματοποίηση ενός εμβάσματος στο εξωτερικό καθώς και για κάθε στοιχείο της περιουσιακής του κατάστασης.

Μάλιστα για να είναι η πληροφόρηση αυτή γρήγορη αίρονται όλοι οι περιορισμοί που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του φορολογούμενου καθώς όπως ορίζεται στη διάταξη δεν απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων που αφορούν στις τραπεζικές του συναλλαγές και στην περιουσιακή του κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v