Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 6,4% ο πληθωρισμός στην Κίνα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα σημείωσε αλματώδη αύξηση, φθάνοντας το 6,4% τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, εξέλιξη η οποία θεωρείται πως αυξάνει τις πιθανότητες να καταστεί αυστηρότερη η νομισματική πολιτική του Πεκίνου. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από το 5,5% τον Μάιο πάνω από το 6,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, με βασική αιτία

  • Ant1
Στο 6,4% ο πληθωρισμός στην Κίνα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα σημείωσε αλματώδη αύξηση, φθάνοντας το 6,4% τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, εξέλιξη η οποία θεωρείται πως αυξάνει τις πιθανότητες να καταστεί αυστηρότερη η νομισματική πολιτική του Πεκίνου.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από το 5,5% τον Μάιο πάνω από το 6,3% που ανέμεναν οι αναλυτές, με βασική αιτία τις τιμές των τροφίμων, που αυξήθηκαν ραγδαία. Η αύξηση σημειώθηκε παρά το ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια ήδη τρεις φορές φέτος, τελευταία φορά την Τετάρτη.

Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανέφερε ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 14,4% σε ετήσια βάση ως τον Ιούνιο. Οι δαπάνες για τρόφιμα ανέρχονται σε πάνω από το ένα τρίτο των εξόδων του μέσου κινέζου πολίτη. Οι τιμές των προϊόντων εκτός των τροφίμων αυξήθηκαν 3%.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να περιορίσει τον ετήσιο πληθωρισμό στο 4% φέτος. Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για την ανάπτυξη φέτος είναι 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v