Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζουν οι προπηλακισμοί κατά πολιτικών

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχουν εξελιχθεί τα περιστατικά εκδήλωσης αποδοκιμασίας από πολίτες κατά των πολιτικών, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν βολές μεταξύ τους όσον αφορά το ποιος ευθύνεται. Στα πλέον πρόσφατα περιστατικά καταγράφεται η συγκέντρωση περίπου 300 ατόμων έξω από το σπίτι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην Αθήνα την Πέμπτη, ενώ στη Λάρισα διαδηλωτές

  • Ant1
Προβληματίζουν οι προπηλακισμοί κατά πολιτικών

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχουν εξελιχθεί τα περιστατικά εκδήλωσης αποδοκιμασίας από πολίτες κατά των πολιτικών, με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν βολές μεταξύ τους όσον αφορά το ποιος ευθύνεται.

Στα πλέον πρόσφατα περιστατικά καταγράφεται η συγκέντρωση περίπου 300 ατόμων έξω από το σπίτι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην Αθήνα την Πέμπτη, ενώ στη Λάρισα διαδηλωτές «πολιόρκησαν» την Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

«Η χρήση βίας νομιμοποιεί τη χρήση κρατικής βίας και οδηγεί νομοτελειακά στην ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού», δηλώνει στην εφημερίδα «Ημερησία» ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος προ ημερών είχε καταγγείλει απειλές κατά της οικογένειάς του, και προσθέτει μεταξύ άλλων πως «οι πολιτικοί αγώνες σε συνθήκες Δημοκρατίας δεν γίνονται με όπλα, μολότοφ, καπνογόνα, τσεκούρια και πέτρες. Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με διάλογο. Δεν λύνονται με τη βία […] Δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η Ελλάδα στο φαύλο κύκλο της βίας και της ανομίας».

Για προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ακόμη μια φορά ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ισοτιμία»: «Πραγματοποιούμε εδώ και μήνες ένα πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία, με συγκεντρώσεις ανοιχτού διαλόγου μεταξύ υπουργών, στελεχών και του απλού κόσμου, χωρίς να επιδεικνύουμε την παραμικρή διάθεση να απαντήσουμε στις βίαιες και αλλεπάλληλες προκλήσεις που ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί μας».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που ακούγονται εις βάρος του ότι με τις δηλώσεις του ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρχιμάκης απαντά πως ο ίδιος τοποθετήθηκε μόλις πρόσφατα, ενώ «τα επεισόδια και οι τραμπουκισμοί χρονολογούνται εδώ και μήνες […] αρχής γενομένης από την περίπτωση των Αγίων Αναργύρων, όπου ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ομολόγησε δημόσια ότι απέναντι από την Τοπική του ΠΑΣΟΚ, όπου μιλούσε ο Υπουργός Υγείας, στέκονταν και διαδήλωναν άτομα από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Δε νομίζω να περίμενε εμένα η κατάσταση για να πυροδοτηθεί».

«Το ΠΑΣΟΚ χάνει την σοβαρότητά του με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η επικοινωνιακή του πολιτική έχει “παγκαλοποιηθεί” πλήρως. Προσπαθεί να αθωώσει τον εαυτό του και να αποκρύψει ότι οι άνθρωποι που βρίσκει μπροστά του σε όλη την Ελλάδα είναι κυρίως δικοί του άνθρωποι, που το έχουν ψηφίσει», απαντά μέσω του «Τύπου της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος δηλώνει ότι «ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία κινδυνεύουν πρωτίστως από αυτούς που συμπυκνώνουν το μεσοπρόθεσμο σε ένα άρθρο, που εκβιάζουν τους βουλευτές τους, που παρακάμπτουν τη Βουλή με υπουργικές αποφάσεις, που εξαπολύουν οργανωμένες επιχειρήσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αυτά είναι κίνδυνος για την δημοκρατία, όχι οι εξαπατημένοι και αγανακτισμένοι πολίτες».

Καταδικαστικός απέναντι στα περιστατικά βίας στέκεται ο Φώτης Κουβέλης μέσω της «Ημερησίας»: «Οι αθλιότητες με τις επιθέσεις, τους προπηλακισμούς, τις αντισυγκεντρώσεις, τις “επισκέψεις” στα σπίτια πολιτικών, τις αφίσες με απειλές κατά προσώπων, είναι απολύτως καταδικαστέες ενέργειες, παντελώς ξένες προς το δημοκρατικό κίνημα των πολιτών. Οι πράξεις αυτές έχουν αυτόνομα χαρακτηριστικά και δεν μπορούν να ερμηνεύονται και να δικαιολογούνται συμψηφιστικά με τα αίτια της κοινωνικής κρίσης. Η απερίφραστη καταδίκη των ενεργειών αυτών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις πρέπει να γίνεται χωρίς υπεκφυγές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, με μόνο γνώμονα τη βαθιά πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες, το διάλογο και την αντιπαράθεση των ιδεών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v