Ευθείες βολές κατά των οίκων αξιολόγησης

Με διάλυση απειλεί ευθέως τους τρεις οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ με δηλώσεις της που δημοσιεύει τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Βλέπω δύο δυνατότητες: είτε τα κράτη της G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις οίκους [...] Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατρέψουν τους τρεις οίκους σε έξι εταιρείες, ή θα πρέπει να δη

  • Ant1
Ευθείες βολές κατά των οίκων αξιολόγησης

Με διάλυση απειλεί ευθέως τους τρεις οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ με δηλώσεις της που δημοσιεύει τη Δευτέρα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Βλέπω δύο δυνατότητες: είτε τα κράτη της G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις οίκους [...] Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατρέψουν τους τρεις οίκους σε έξι εταιρείες, ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί (αντίστοιχοι) οίκοι», είπε η Ρέντινγκ. 

Οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και η αγγλοαμερικανική Fitch κυριαρχούν στην αγορά αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών.

Η πρόσφατη απόφαση του Moody’s να υποβαθμίσει κατά τρόπο δριμύ το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, μιας χώρας της Ευρωζώνης η οποία ήδη συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δύναμη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται για επιδείνωση της κρίσης του χρέους στη ζώνη του ευρώ.

«Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών κράτη και των πολιτών τους», είπε η Ρέντινγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v