Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποικίλα σχόλια για τις αποφάσεις της Συνόδου

Με ποικίλα σχόλια υποδέχθηκαν τα κόμματα στην Ελλάδα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το χρέος της χώρας. «Πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία με κούρεμα, τουλάχιστον 20-21%, με επιμήκυνση, παράταση και με αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ, είτε με άλλες μορφές όπου αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη», τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπ

  • Ant1
Ποικίλα σχόλια για τις αποφάσεις της Συνόδου

Με ποικίλα σχόλια υποδέχθηκαν τα κόμματα στην Ελλάδα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το χρέος της χώρας.

«Πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία με κούρεμα, τουλάχιστον 20-21%, με επιμήκυνση, παράταση και με αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ, είτε με άλλες μορφές όπου αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη για πάρα πολλά χρόνια. Και η ίδια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα είναι προσωρινή και η ίδια αυτή η συμφωνία. Θα είναι προσωρινή γιατί η κρίση που υπάρχει στην Ιταλία, στην Ισπανία και μπορεί να επεκταθεί και παραπέρα θα ακυρώσει και αυτό το συμβιβασμό που έγινε ανάμεσα στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την ΕΕ και τους τραπεζικούς ομίλους», τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής δήλωσε:  «Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει όπως και δεν μπορεί να μουντζώσει τα αποτελέσματα της Συνόδου. Διατηρούμε σαν χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα. «Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων και η δεκαετής περίοδος χάριτος για το νέο τμήμα του δανείου, είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς, βέβαια, να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους. Η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης στη δευτερογενή αγορά και η μελλοντική παρέμβασή του και για τις άλλες χώρες, αποτελεί εξέλιξη που εντάσσεται στην κατεύθυνση πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης των κρίσεων. Αρνητικό στοιχείο της χθεσινής απόφασης αποτελεί, για μια ακόμη φορά, η επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον «κορσέ» του Συμφώνου Σταθερότητας και η υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης».

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η χθεσινή απόφαση της Ευρώπης είναι αναμφισβήτητα μια βαθιά ανάσα για την Ελλάδα. Κυρίως διότι δημιουργεί ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία. Η Δημοκρατική Συμμαχία χαίρεται διότι ένα μεγάλο κομμάτι των προτάσεων των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων έχει υιοθετηθεί με την πρόταση αυτή. Τώρα όμως η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Τώρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε ούτε μία ημέρα να χάσουμε. Η δε κυβέρνηση να μην ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας. Τώρα είναι η ώρα της δράσης για να μπορέσουμε να ανορθώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, με τη βοήθεια του αναπτυξιακού πακέτου της Ευρώπης, την ελληνική οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v