Δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» στις ΗΠΑ

«Παίζουν σταυρόλεξο» οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στο Κογκρέσο κι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια οι διεθνείς χρηματαγορές να πειστούν ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί η στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου... Όμως και πάλι δεν διαφάνηκε ότι υπάρχει προσέγγιση στις προτάσεις από τις δύο πλευρές. Κατά τους αναλυτές, «παραμένει ομιχλώδης ο δρόμος, που μπορεί

  • Ant1
Δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» στις ΗΠΑ

«Παίζουν σταυρόλεξο» οι Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες στο Κογκρέσο κι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια οι διεθνείς χρηματαγορές να πειστούν ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί η στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου τα μεσάνυκτα της 2ας Αυγούστου...
     
Όμως και πάλι δεν διαφάνηκε ότι υπάρχει προσέγγιση στις προτάσεις από τις δύο πλευρές. Κατά τους αναλυτές, «παραμένει ομιχλώδης ο δρόμος, που μπορεί να οδηγήσει τις δύο πλευρές σε μια συμφωνία».  
    
Ο Μπιλ Ντάλεϊ, του Λευκού Οίκου, στην εκπομπή του δικτύου CBS «Face the nation» επισήμανε ότι, «τις χρηματαγορές τις περιμένουν λίγες ακόμα ημέρες με στρες».
 
Στις αγορές, είναι όντως ανήσυχοι για την αισθητή αύξηση επιτοκίων, που συνεπάγεται μία στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, όπως και για τον καταποντισμό του δολαρίου τους, σε μία τέτοια εξέλιξη, τέλος δε για τον «σφοδρό κυματισμό, που θα δεχθούν την ώρα εκείνη μεγάλες οικονομίες σε όλον τον πλανήτη», σύμφωνα με το σχόλιο δυτικής χρηματιστηριακής πηγής.
 
Την Παρασκευή, έφυγε απ τη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο ο ηγέτης των πλειοψηφούντων Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των αντιπροσώπων, ο πρόεδρός της Τζον Μπένερ, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο σκοτάδι πάνω στον δρόμο προς την οριστική γεφύρωση των απόψεων, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικάνων ηγετών στο Κογκρέσο, στα θέματα μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, αύξησης του δημόσιου χρέους.

«Οι 12 ώρες, που ακολουθούν, είναι κρίσιμες», προϊδέασε ο αμερικανικός οίκος της αγοράς του συναλλάγματος Jefferies&Co.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπένερ αποκάλυψε στην εκπομπή «Fox news Sunday» ότι, «το κόμμα του διαθέτει μία πρόταση για την αύξηση του δημόσιου χρέους» αλλά και «έτοιμη πρόταση, πάνω στο τραπέζι(...)» για έσοδα, από φόρους, 800 δισ. δολαρίων». «Αν ο πρόεδρος δεν συναινεί, εμείς θα προχωρήσουμε μόνοι μας», ανήγγειλε συγχρόνως.
 
Στο μεταξύ, έγκυροι αναλυτές διαβλέπουν ότι εάν δεν προκύψει η τελική συμφωνία στα θέματα ελλείμματος-χρέους του δημοσίου ΗΠΑ, «τότε η πρωτοχρονιά θα βρει τις ΗΠΑ με 9,6% ποσοστό ανέργων επί του 'ενεργού' πληθυσμού, από 9,2% σήμερα». «Κάποιοι δεξιοί τρελάρες στο Κογκρέσο είναι, σήμερα, η μεγαλύτερη απειλή γιά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κι όχι η ευρωζώνη!», σχολίασε με σκωπτικό τρόπο σήμερα ο πολύ γνωστός για τις απόψεις του υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Βινς Κέιμπλ, μιλώντας στο BBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v