Φόρος 10% έως 15% για καταθέσεις στο εξωτερικό

Το υπουργείο Οικονομικών με όπλο την άρση του τραπεζικού απορρήτου καταρτίζει λίστες με όσους έβγαλαν στην αλλοδαπή καταθέσεις πάνω από 150.000 ευρώ την τελευταία τριετία. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη κάνει χαρτογράφηση των καταθετών εξωτερικού εντοπίζοντας περίπου 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες. Έπειτα από επανειλημμένες αλλά και αποτυχημένες, εκ του αποτελέσματο

  • Ant1
Φόρος 10% έως 15% για καταθέσεις στο εξωτερικό

Το υπουργείο Οικονομικών με όπλο την άρση του τραπεζικού απορρήτου καταρτίζει λίστες με όσους έβγαλαν στην αλλοδαπή καταθέσεις πάνω από 150.000 ευρώ την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη κάνει χαρτογράφηση των καταθετών εξωτερικού εντοπίζοντας περίπου 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες. Έπειτα από επανειλημμένες αλλά και αποτυχημένες, εκ του αποτελέσματος, προσπάθειες επαναπατρισμού κεφαλαίων, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει πλέον άλλες μεθόδους.

Αρχικά δίνει μία ακόμη ευκαιρία. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, το μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να καταχωριθεί σε συμπληρωματική δήλωση και να υποβληθεί στις φορολογικές αρχές, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου.

Η δυνατότητα αυτή δεν θα παρέχεται για πάντα. Για όσους δεν ανταποκριθούν αμέσως, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι ή εναλλακτικά τσουχτεροί φόροι. Στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών έχει τεθεί πρόταση για επιβολή φόρου για όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και δεν έχουν «καθαρές σχέσεις» με την εφορία, ύψους 10% έως 15% επί του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει -αν περάσει η πρόταση- ότι μεγαλοκαταθέτης με 500.000 ευρώ στο εξωτερικό θα κληθεί να πληρώσει φόρο 75.000 ευρώ. Αν όχι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πόθεν έσχες και αναδρομικούς φόρους οι οποίοι ενδεχομένως να του στοιχίσουν ακόμα περισσότερα.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Έτσι, η δεξαμενή των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, που έφτανε τα 237,341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περιορίστηκε στα 191,814 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου, οπότε υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, παραμονές της κρίσιμης συνόδου κορυφής, σημειώθηκαν και νέα κρούσματα απόσυρσης καταθέσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής των κεφαλαίων της αλλοδαπής στις ελληνικές τράπεζες.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, την Κυριακή, έφερε τους μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε πρώτο πλάνο. «Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους. Είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης», είπε ο κ. Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, ζήτησε την ενεργοποίηση των διατάξεων για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος, με άρση τραπεζικού απορρήτου όταν διαπιστώνεται δυσαναλογία περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων, με αποκάλυψη των σκοτεινών ατραπών μέσα από τις οποίες κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v