Διευκρινίσεις για το νέο πακέτο βοήθειας

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών, γνωστό ως PSI, στο ελληνικό πακέτο και την κατανομή των ποσών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • Ant1
Διευκρινίσεις για το νέο πακέτο βοήθειας

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών, γνωστό ως PSI, στο ελληνικό πακέτο και την κατανομή των ποσών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η συμμετοχή στο PSI θα φτάσει τα 135 δισ. ευρώ αν στο πρόγραμμα μετάσχει το 90% των ιδιωτών που κατέχει ομόλογα με λήξεις έως και το 2020. Η συνολική απώλεια γι' αυτούς σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας (NPV) είναι 21%.

Για τους υπολογισμούς λαμβάνει υπόψη το σενάριο ότι οι ιδιώτες θα επιλέξουν ισομερώς μεταξύ των τεσσάρων επιλογών που τους έχουν δοθεί, δηλαδή με 33,75 δισ. ευρώ σε κάθε μία.
Εκτιμά ότι η τελική συνεισφορά των ιδιωτών για την περίοδο 2011 - 2020 θα φτάσει τα 93 δισ. ευρώ (135 δισ. ευρώ μείον 42 δισ. ευρώ που είναι το κόστος των νέων ομολόγων που θα δοθούν ως αντάλλαγμα).

Ειδικά για το διάστημα από σήμερα έως και το 2014, η συνεισφορά των ιδιωτών τοποθετείται στα 54 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στις τρεις από τις τέσσερις επιλογές ανταλλαγής που δίνονται στους ιδιώτες (σ.σ.: η τέταρτη προβλέπει ότι το roll over δεν θα γίνει αμέσως, αλλά τη στιγμή που λήγει ένα ομόλογο), το κόστος για την έκδοση των νέων τίτλων και οι τόκοι (συνολικά 42 δισ. ευρώ) πρέπει να πληρωθούν σε μεγάλο βαθμό μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι από τα 42 δισ. ευρώ τα 35 δισ. θα πρέπει να δοθούν πριν από το 2014.
Από την άλλη πλευρά, οι δύο επιλογές που δίνονται και προβλέπουν ότι οι ιδιώτες θα λάβουν ομόλογα στο 80% της ονομαστικής αξίας αυτών που θα δώσουν ελαφρύνουν το χρέος της χώρας κατά 13,5 δισ. ευρώ, ή 6% του ΑΕΠ.

Οι επαναγορές

Με δεδομένα ότι για τις επαναγορές ομολόγων θα δοθεί ποσό 20 δισ. ευρώ και η μέση τιμή αγοράς στη δευτερογενή θα κινηθεί στο 61,43% υπολογίζεται ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί επιπλέον κατά 12,6 δισ. ευρώ.

Το συνολικό όφελος, δηλαδή, για την Ελλάδα σε επίπεδο μείωσης χρέους θα είναι 26,1 δισ. ευρώ (13,5 από το PSI και 12,6 δισ. από την επαναγορά).

Ο τελικός λογαριασμός

Με βάση τα παραπάνω, η συνολική επίσημη συμμετοχή στη χρηματοδότηση (σ.σ.: πλην των ιδιωτών) του δεύτερου πακέτου διαμορφώνεται ως εξής:

Βάση:             88 δισ. ευρώ

Μείον              54 δισ. ευρώ από το PSI 
Συν                 35 δισ. ευρώ από την οικονομική ενίσχυση στη διάρκεια του προγράμματος 
Συν                 20 δισ. ευρώ για την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή 
Συν                 20 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση ελληνικών τραπεζών

ΣΥΝΟΛΟ 109 δισ. ευρώ

Στα παραπάνω 109 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (28 δισ. ευρώ) και τα 45 δισ. ευρώ που απομένουν από το πρώτο πακέτο βοήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v