Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριτική για τον συμβιβασμό στο αμερικανικό χρέος

Σφοδρές επικρίσεις για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του χρέους εκφράζουν οι αμερικανικές εφημερίδες του κεντροαριστερού χώρου που την χαρακτηρίζουν «συνθηκολόγηση» απέναντι στους ριζοσπάστες συντηρητικούς. «Για να αποφευχθεί το χάος, μια αποκρουστική συμφωνία», τιτλοφορούν το κεντρικό άρθρο τους οι New

  • Ant1
Κριτική για τον συμβιβασμό στο αμερικανικό χρέος

Σφοδρές επικρίσεις για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του χρέους εκφράζουν οι αμερικανικές εφημερίδες του κεντροαριστερού χώρου που την χαρακτηρίζουν «συνθηκολόγηση» απέναντι στους ριζοσπάστες συντηρητικούς.

«Για να αποφευχθεί το χάος, μια αποκρουστική συμφωνία», τιτλοφορούν το κεντρικό άρθρο τους οι New York Times. «Η συμφωνία θα επιτρέψει να αποφευχθεί βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα για όλο το 2012 η στάση πληρωμών με καταστροφικές συνέπειες», παρατηρεί η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Η υπόλοιπη συμφωνία είναι σχεδόν ολοκληρωτική συνθηκολόγηση στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων ριζοσπαστών. Θα πλήξει τα προγράμματα που ευνοούν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς και θα φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη» της χώρας.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε την Κυριακή προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ούτως ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να δανειστούν και να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους μέχρι το 2013.

Παράλληλα, όμως, θα μειωθούν οι δαπάνες - χωρίς αύξηση των φόρων - κατά 1 τρισεκατομμύριο. Θα συσταθεί κατόπιν μια ειδική διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει να προτείνει πριν από τις 23 Νοεμβρίου περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στην περίπτωση που η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που θα επιβάλει αυτόματα ορισμένες περικοπές, κάτι που ανησυχεί την Washington Post. Η εφημερίδα, μάλιστα, σημειώνει ότι η συμφωνία «δεν είναι μια λύση για την οποία μπορούν να υπερηφανεύονται όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

Η USA Today από την πλευρά της γράφει ότι ο συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής δεν έχει τίποτα το «ειδυλλιακό», αφού επί της ουσίας απλώς μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα του ελλείμματος και του χρέους της χώρας.

«Πολιτικό θέαμα και όχι συμφωνία ουσίας»

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας επέκρινε το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου του χρέους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται περισσότερο για «πολιτικό θέαμα» παρά για συμφωνία ουσίας.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό θέαμα που είναι περισσότερο επικοινωνιακό θέαμα παρά συμφωνία ουσίας» υποστήριξε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας σε ένα από τα σπάνια σχόλια που κάνει στις βραδινές ειδήσεις της. «Οι Αμερικανοί φορολογούμενοι και οι διεθνείς πιστωτές αντιλαμβάνονται αίφνης ότι η κρίσης χρέους δεν είναι παρά ένα εργαλείο [...] και ότι η βασική ανησυχία είναι να ενισχυθεί το πολιτικό κεφάλαιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές», πρόσθεσε το κανάλι.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντιδράσει επισήμως στον αμερικανικό συμβιβασμό που θα επιτρέψει να αποτραπεί η καταστροφική στάση πληρωμών. Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ και το Μάιο κατείχε αμερικανικά ομόλογα ύψους 1,160 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Την περασμένη εβδομάδα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν ότι η ένταση που υπάρχει για το θέμα του αμερικανικού χρέους μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του δολαρίου, την αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού και τη γενικότερη παγκόσμια ύφεση.

«Οι ΗΠΑ παρασιτούν»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «παρασιτούν» σε βάρος της παγκόσμιας οικονομίας με το χρέος τους κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη λίμνη Σέλιγκερ με μέλη ενός φιλοκυβερνητικού κινήματος νέων. 

«Η χώρα (σ.σ. οι ΗΠΑ) ζει με πίστωση πέρα από τις δυνατότητές της και εναποθέτει ένα μέρος του φορτίου της (του χρέους) στην παγκόσμια οικονομία. Παρασιτεί την παγκόσμια οικονομία χρησιμοποιώντας το μονοπώλιο του δολαρίου», είπε ο Πούτιν.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε το βράδυ της Κυριακής για την αύξηση του ορίου του χρέους απλώς «μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση του προβλήματος», πρόσθεσε, μη παραλείποντας ωστόσο να χαιρετίσει «την υπευθυνότητα και την κοινή λογική» που έδειξε η Ουάσινγκτον, αποφεύγοντας τη στάση πληρωμών.

«Η αμερικανική οικονομία είναι μια από τις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας και δεν είναι καλό πράγμα να υπάρχει αδυναμία» πληρωμών, πρόσθεσε. «Ορισμένες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν σημαντικά αποθέματα δολαρίων, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι ότι ολόκληρη η οικονομία (αυτών των χωρών) θα μπορούσε να κλονιστεί», κατέληξε ο Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v