Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το συμβιβασμό στις ΗΠΑ

Την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αναμένει ακόμη ο συμβιβασμός για την αύξηση του ορίου του χρέους, στον οποίο κατέληξαν την Κυριακή ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες του Κογκρέσου.

  • Ant1
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το συμβιβασμό στις ΗΠΑ
Την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία αναμένει ακόμη ο συμβιβασμός για την αύξηση του ορίου του χρέους, στον οποίο κατέληξαν την Κυριακή ο Λευκός Οίκος και οι ηγέτες του Κογκρέσου. Ωστόσο, πολλοί σκεπτικιστές εκφράζουν αμφιβολίες για το αν θα υιοθετηθεί τελικά έστω και την τελευταία στιγμή, ενώ αυστηρή κριτική ασκούν στο συμφωνηθέν νομοσχέδιο τόσο ο Τύπος όσο και η Κίνα με τη Ρωσία.

Λόγω της αβεβαιότητας, μετά την ανανεωμένη αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίστηκε η ανακοίνωση της συμφωνίας, ο ενθουσιασμός κατακάθισε και οι κυριότερες αγορές, όπως του Μιλάνου, της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου, έκλεισαν με σημαντική πτώση, ενώ η Wall Street στα μέσα της συνεδρίασης υποχωρούσε κατά -0,31%.

Όσον αφορά την αντίδραση των οίκων αξιολόγησης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ απέφυγε να σχολιάσει το πώς θα κρίνουν τη συμφωνία. Βουλευτές και γερουσιαστές των δύο κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν ξεχωριστά και να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν στην υιοθέτηση της συμφωνίας πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (07:00 το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα παραστεί στη συνάντηση των Δημοκρατικών της Γερουσίας, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντάσεις, αφού ο συμβιβασμός έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε εκπροσώπους και των δύο πλευρών. Επί παραδείγματι, η συμφωνία δεν προβλέπει καμία αύξηση των φόρων, γεγονός που δύσκολα θα το αποδεχτεί η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ δήλωσε σήμερα ότι «είναι αισιόδοξος» όσον αφορά την προοπτική να εγκριθεί άμεσα το νομοσχέδιο.

Όμως, από την πλευρά της η ηγέτιδα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι με δηλώσεις της επεσήμανε ότι «ακόμα δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της», εστιάζοντας στο ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν προβλέπει νέα έσοδα». «Ανησυχούμε προσωπικά πολύ για ένα νομοσχέδιο με τόσες περικοπές δαπανών, αλλά ούτε ένα σεντ από φόρους πλουσιοτέρων μελών της χώρας μας. Αυτό το ‘καθόλου έσοδα’ είναι που μας κάνει να ανησυχούμε πολύ», ανέφερε στις δηλώσεις της η τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η συμφωνία αυτή είναι το σάντουιτς του σατανά πασπαλισμένο με ζάχαρη. Αν σηκώσετε το ψωμάκι δεν θα σας αρέσει αυτό που θα δείτε από κάτω», έγραψε στο Twitter o βουλευτής Ιμάνιουελ Κλίβερ, πρόεδρος της ομάδας των μαύρων βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ραούλ Γκριχάλβα, ο επικεφαλής της ομάδας των «προοδευτικών» Δημοκρατικών, έχει δηλώσει ήδη από την Κυριακή ότι «θα αγωνιστεί κατά της υιοθέτησης» του σχεδίου. Ο Γκριχάλβα ανέφερε ότι αναμένει «τα περισσότερα μέλη της προοδευτικής ομάδας να καταψηφίσουν» το νομοσχέδιο. «Προτιθέμεθα να συναντηθούμε ώστε να διαμορφώσουμε την κοινή θέση μας, όμως προσωπικά θα έκανα εισήγηση μια πλειοψηφία της προοδευτικής ομάδας μας να καταψηφίσει», δήλωσε στο Reuters ο Γκριχάλβα.

Στους Ρεπουμπλικάνους η συμφωνία προκαλεί... ανατριχίλα - ιδίως στους υπερσυντηρητικούς εκπροσώπους του λεγόμενου Tea Party που ζητούν δραστικές περικοπές στις δαπάνες και ταυτόχρονα, ορισμένοι από αυτούς, διαφωνούν με την αύξηση του ορίου του χρέους. Η Μισέλ Μπάκμαν, που είναι και υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις επόμενες προεδρικές εκλογές, κατήγγειλε τη συμφωνία, με το αιτιολογικό ότι δεν περιλαμβάνει αρκετές περικοπές και αυξάνει τις δαπάνες. 

Σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενδέχεται να προχωρήσει σε ψηφοφορία για τη συμβιβαστική πρόταση από σήμερα. Στη Γερουσία η πρόταση μπορεί να έχει καλύτερες πιθανότητες να εγκριθεί. «Το Κογκρέσο έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει στον κόσμο τι μπορούμε να πετύχουμε όχι σε πείσμα των διαφορών μας αλλά χάρη σε αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών γερουσιαστής Χάρι Ριντ.

Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά τουλάχιστον 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να επιτραπεί στο υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει να δανείζεται και μετά τις 2 Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσε η ανεξάρτητη Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου σε επιστολή της προς τον Ριντ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ. Ταυτόχρονα θα περιοριστούν οι δαπάνες κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ μια ειδική διακομματική επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει - πριν από τη γιορτή των Ευχαριστιών στα τέλη Νοεμβρίου - περαιτέρω περικοπές ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων. 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι περικοπές δεν θα πλήξουν τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης της τρίτης ηλικίας.

«Η ψηφοφορία (στη Βουλή των Αντιπροσώπων) θα μπορούσε να γίνει νωρίς το βράδυ σήμερα», αποκάλυψε, εξάλλου, στενός συνεργάτης Ρεπουμπλικάνου βουλευτή μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο. Ο στενός συνεργάτης του βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων Τομ Κόουλ εξέφρασε την ελπίδα «με μία ισχυρή δύναμη ψήφων το νομοσχέδιο να εγκριθεί» από το Σώμα αυτό του Κογκρέσου πριν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας ώρα Ουάσινγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v