Γιούνκερ: «Η Ευρώπη ήταν μια σίγουρη τοποθέτηση»

Με τον τίτλο «Τελικά, η Ευρώπη θα αποδειχθεί ότι υπήρξε μια σίγουρη τοποθέτηση», η οικονομική Φιγκαρό φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρ' όλα αυτά καυτηριάζει την Ευρώπη για «έλλειψη φιλοδοξίας και ονείρου για το αύριο». Κάνοντας αναφορά στην επικαιρότητα και στην κρίση χρέους που υφίσταται τις μέρες αυτές και η Αμερική, υπογραμμίζει κατ' αρχάς ότι «

  • Ant1
Γιούνκερ: «Η Ευρώπη ήταν μια σίγουρη τοποθέτηση»

Με τον τίτλο «Τελικά, η Ευρώπη θα αποδειχθεί ότι υπήρξε μια σίγουρη τοποθέτηση», η οικονομική Φιγκαρό φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρ' όλα αυτά καυτηριάζει την Ευρώπη για «έλλειψη φιλοδοξίας και ονείρου για το αύριο».
 
Κάνοντας αναφορά στην επικαιρότητα και στην κρίση χρέους που υφίσταται τις μέρες αυτές και η Αμερική, υπογραμμίζει κατ' αρχάς ότι «δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για περιφερειακές χρηματοπιστωτικές κρίσεις όπως παλιά». «Σήμερα, είναι το ίδιο φαινόμενο, που κτυπάει παντού την ίδια στιγμή», προσθέτει. «Η κρίση του χρέους πάει μαζί με την τραπεζική κρίση, το δε υπόβαθρο της εμπιστοσύνης έχει κλονισθεί». 
 
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για το εάν αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία σίγουρη χρηματοοικονομική επένδυση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Δεν θέλω να ταράξω τις αγορές, θα έλεγα, όμως, ότι μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ότι η Ευρώπη ήταν μια σίγουρη τοποθέτηση».
 
Σχετικά με τη Σύνοδο των Βρυξελλών στις 21 Ιουλίου, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, προφανώς λόγω του «επείγοντος» της κατάστασης, «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές τους, προκειμένου να αυξηθεί το οπλοστάσιο για την υπεράσπιση του ευρώ». 
 
Κάποιοι έσπασαν το ταμπού της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, άλλοι αψήφησαν την απαγόρευση της στάσης πληρωμών και άλλοι αποδέχθηκαν τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης. «Θεωρώ ότι το σχέδιο αυτό στέκει και δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μια Σύνοδο κάθε 15 μέρες», δήλωσε.
 
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα υποστήριξε ότι με την ελληνική κρίση είχε απειληθεί η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. «Χρειαζόταν να αναγείρουμε ένα αρκετά αποτρεπτικό φράγμα. Ας πούμε όμως ότι θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει τις ίδιες αποφάσεις νωρίτερα, καθώς οι επιλογές ίσχυαν πολύ καιρό πριν», υπογράμμισε.
 
Σχετικά με την ιδέα «μιας νέας διακυβέρνησης» του ευρώ, που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι ανήκει στον πρόεδρο βαν Ρομπάι να κάνει πρόταση τον Οκτώβριο αφού συνενοηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού Συμβουλίου για το ευρώ με τον κ. βαν Ρομπάι στην προεδρία.
 
Στην παρατήρηση τέλος ότι οι πολίτες συνδυάζουν πλέον την Ευρώπη κυρίως με τα οικονομικά προβλήματα, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες κάνουν λάθος με το να παρουσιάζουν μια εικόνα της ΕΕ περιορισμένη γύρω από θέματα χρημάτων. «Η Ευρώπη μου δίνει κάποιες φορές την εντύπωση ότι αρκείται σε αυτό που ήταν, ότι αρνείται τις υποχρεώσεις του παρόντος και ότι δεν θέλει πλέον να τροφοδοτήσει ούτε τη φιλοδοξία, ούτε το όνειρο για το αύριο», καταλήγει ο κ. Γιούνκερ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόκειται να έχει την Τετάρτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, την ώρα που η ιταλική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών έχει προγραμματιστεί για τις 10:50 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη στο Hotel de Bourgogne, την πρωθυπουργική κατοικία. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Ο κ. Τρεμόντι επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύσκεψη της λεγόμενης επιτροπής οικονομικής σταθερότητας--στην οποία συμμετέχουν η διοίκηση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, η διοίκηση της Τράπεζας της Ιταλίας, η Κανονιστική Αρχή της αγοράς των ασφαλειών. Επίσης την Τετάρτη στο κοινοβούλιο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την οικονομία.

Οικονομικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργικής ομιλίας θα εξαγγελθούν «έκτακτα» οικονομικά μέτρα. Οι κοινωνικοί εταίροι από κοινού--φαινόμενο μάλλον ασυνήθιστο στην Ιταλία--συνέταξαν εσχάτως το «Σύμφωνο για την ανάπτυξη» της ιταλικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v