Η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε το πράσινο φως ώστε να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου. Ο οργανισμός επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή του στις χρηματαγορές, σύμφωνα με δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, μετά από τη τηλεδιάσκεψη των στελεχών της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει ενεργά το πρ

  • Ant1
Η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε το πράσινο φως ώστε να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου.

Ο οργανισμός επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή του στις χρηματαγορές, σύμφωνα με δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, μετά από τη τηλεδιάσκεψη των στελεχών της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει ενεργά το πρόγραμμά της για την ασφάλεια των αγορών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ με θέμα την κλιμακούμενη κρίση χρέους στη Ευρωζώνη και τις επιθέσεις των αγορών στην Ιταλία και την Ισπανία, αντίστοιχα τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της 17μελούς ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, «το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε για να συνδράμει στην επαναφορά της καλύτερης μετάδοσης των αποφάσεών μας που αφορούν στη νομισματική πολιτική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δυσλειτουργικά τμήματα της αγοράς, και έτσι να διασφαλίσει σταθερότητα τιμών στην Ευρωζώνη».

Με άλλα λόγια, όπως νωρίτερα είχε κάνει γνωστό και πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ εξήγγειλε την αποφασιστική παρέμβασή της στις αγορές για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας από την κρίση χρέους, καθώς οι μετριοπαθείς αγορές ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα απέτυχαν στο να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της 17μελούς ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Η ανακοίνωση χαιρετίζει τις ανακοινώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας «αναφορικά με νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής τους πολιτικής», με το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να θεωρεί «την αποφασιστική και ταχεία εφαρμογή τους ως επουσιώδη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας της οικονομίας τους και για τη γρήγορη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων τους».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7, μετά από τηλεφωνική τους συνδιάσκεψη, ανακοίνωναν τη δέσμευση ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποστηρίξουν την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v