Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διπλή κρίση βυθίζεται η Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι μετά το όργιο φημών που έφερναν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα να υποβαθμίζονται από τους οίκους αξιολόγησης. Ο πρόεδρος Σαρκοζί ήταν όλο το βράδυ στο τηλέφωνο συνομιλώντας με τον Μπαράκ Ομπάμα,  τους ευρωπαίους ηγέτες και τραπεζίτες. Όμως, οι φήμες ήταν κακόβουλες και κάποιοι έβγαλαν στην πλάτη των επενδυτών πολλά δισεκατομμύρια. Και οι τρείς μεγάλοι οίκοι, S&P,

  • Ant1
Σε διπλή κρίση βυθίζεται η Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι μετά το όργιο φημών που έφερναν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα να υποβαθμίζονται από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί ήταν όλο το βράδυ στο τηλέφωνο συνομιλώντας με τον Μπαράκ Ομπάμα,  τους ευρωπαίους ηγέτες και τραπεζίτες. Όμως, οι φήμες ήταν κακόβουλες και κάποιοι έβγαλαν στην πλάτη των επενδυτών πολλά δισεκατομμύρια.

Και οι τρείς μεγάλοι οίκοι, S&P, Fitch και Moody’s επιβεβαίωσαν ότι η αξιολόγηση της Γαλλίας ήταν, είναι και θα είναι ΑΑΑ, με σταθερές προοπτικές, προκειμένου να αποσβεστούν οι σοβαρές πιέσεις στα χρηματιστήρια και ειδικά στις γαλλικές τράπεζες.

Σύμφωνα με γαλλικές χρηματιστηριακές πηγές, όλα ξεκίνησαν από την βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday η οποία επικαλούμενη πηγές της δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γαλλική τράπεζα βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής». Το δημοσίευμα τροφοδότησε φήμες για τις συνέπειες που θα είχε στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας να περιλάβει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων τίτλους που λήγουν «λίγο μετά το 2020». Μία τέτοια κίνηση θα τιμωρούσε τους ιδιώτες πιστωτές της και κατά συνέπεια τις τράπεζες.

«Δεν είμαστε κάτοχοι χρέους πέραν του 2020, άρα αυτό δεν θα άλλαζε τίποτε απολύτως», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Φρεντερίκ Ουντεά. «Δηλώσαμε σαφώς ότι έχουμε κέρδος 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του έτους, αφού συμπεριλάβαμε το σύνολο της ζημίας εξαιτίας της Ελλάδας», είπε. Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση της τράπεζας στην Ιταλία, ο Φρεντερίκ Ουντεά δήλωσε ότι ό,τι ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει και την Ιταλία. «Δεν έχουμε λιανική τραπεζική δραστηριότητα στην Ιταλία, έχουμε πολύ χαμηλή έκθεση στην Ιταλία», είπε. «Έχουμε σταθερά κέρδη, έχουμε ενισχύσει το κεφάλαιό μας, δεν υπάρχει πρόβλημα με την Societe Generale», κατέληξε.

Η βρετανική εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη από τη Societe Generale, η μετοχή της οποίας αποσύρθηκε για λίγα λεπτά κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης από τη διαπραγμάτευση, για να ανακάμψει θεαματικά με την επιστροφή της.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί σύσκεψη στις 23 Αυγούστου για να αποφασιστούν μέτρα περικοπών. Πάντως, σε δημοσκόπηση που έγινε στο Παρίσι, φαίνεται ότι οι Γάλλοι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους από τους θεσμούς για να βγουν από την κρίση και πως η Άγκελα Μέρκελ θεωρείται πιο ικανή από τον πρόεδρο Σαρκοζί.

Στην Ιταλία, το θερμόμετρο ανεβαίνει καθώς η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχωράει νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει αυξήσεις στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, φόρους στα ακίνητα, μειώσεις δαπανών στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση και ευελιξία στην αγορά εργασίας. Η κυβέρνηση άρχισε διάλογο με τους βιομηχάνους και τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση ζητάει εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v