
Η επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τη θέσπιση του οποίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιθυμούν το Παρίσι και το Βερολίνο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνον αν αυτό γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αν γίνει κάτι τέτοιο οι συναλλαγές θα μεταφερθούν εκτός των χωρών που θα τον επιβάλουν μονομερώς, ανακοίνωσε η Βρετανία.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Όμως οποιοσδήποτε φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστεί παγκοσμίως, διαφορετικά οι συναλλαγές αυτές θα μετατεθούν απλώς προς τις χώρες που δεν τον επιβάλουν», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.
Παγωμένη ήταν η υποδοχή του γαλλογερμανικού σχεδίου για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρώπη και στο Σίτι του Λονδίνου, καθώς και οι βρετανικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί εκτός κι αν αυτό γίνει σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα αποτελεί «τιμωρία» για τις χώρες που θα το εφαρμόζουν.
«Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι ένας τέτοιος φόρος δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί αν αυτό δεν γίνει σε παγκόσμια κλίμακα και αυτήν την άποψη υποστήριξε πρόσφατα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Τραπεζών (BBA).
«Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αν οι πολιτικοί υπεύθυνοι αναλογίζονται έναν φόρο στις συναλλαγές, θα το κάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορετικά αυτό θα έχει ως συνέπεια την πρόκληση ανησυχίας στις χρηματαγορές, το οποίο στο τέλος θα βαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη», προσέθεσε.
Κατά την ολοκλήρωση της διμερούς τους συνόδου κορυφής για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσαν ότι θα προτείνουν το Σεπτέμβριο η ΕΕ να θεσπίσει έναν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Παράλληλα ο γερμανικός χρηματιστηριακός όμιλος Deutsche Borse τάχθηκε κατά της θέσπισης ενός φόρου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
«Ο όμιλος Deutsche Borse μπορεί κατά βάθος να καταλάβει το πολιτικό κίνητρο που συνοδεύει την ιδέα να ωθηθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας να μετάσχει στο κόστος της κρίσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου.
«Ωστόσο ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν είναι κατάλληλος για να αυξήσει σε διαρκή βάση την ασφάλεια και την ακεραιότητα των χρηματαγορών», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο Deutsche Borse πιστεύει ότι ένας τέτοιος φόρος θα υποκινήσει επιπλέον τους παράγοντες των αγορών να επιζητήσουν ειδικές αγορές για να γλιτώσουν από το φόρο αυτό. «Ένας τέτοιος φόρος θα είναι δώρο για εκείνες τις αγορές και τα προϊόντα που δεν υπάγονται σε ρυθμίσεις», επισημαίνει.