Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι ελληνικές τράπεζες

Την τιμητική τους έχουν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες καθώς αφενός θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του πρώτου τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, αφετέρου θα έχουν τις πρώτες επαφές με τους ελεγκτές της BlackRock προκειμένου να οργανωθούν οι λεπτομέρειες του ελέγχου των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Ο τραπεζικός κλάδος θα αποτελέσει ειδικό κεφάλαιο του εξονυχιστ

  • Ant1
Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι ελληνικές τράπεζες

Την τιμητική τους έχουν από σήμερα οι ελληνικές τράπεζες καθώς αφενός θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του πρώτου τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, αφετέρου θα έχουν τις πρώτες επαφές – μέσω τηλεδιασκέψεων- με τους ελεγκτές της BlackRock προκειμένου να οργανωθούν οι λεπτομέρειες του ελέγχου των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Ο τραπεζικός κλάδος θα αποτελέσει ειδικό κεφάλαιο –όπως πάντα- του εξονυχιστικού ελέγχου του κλιμακίου των …μεγάλων (Τόμσεν, Μαζούχ, Μόρς) της τρόικας οι οποίοι φτάνουν στην Αθήνα προς το τέλος του μήνα. Αρχικά, το κλιμάκιο των υψηλά ισταμένων της τρόικας αναμενόταν στις 22 Αυγούστου αλλά τελικά ακόμα δεν έχουν κλειστεί τα αεροπορικά εισιτήρια και η ημερομηνία άφιξής τους παραμένει ανοιχτή.

Οι αλλαγές στις ημερομηνίες, πυροδότησαν ερμηνείες καθυστερήσεων από ελληνικής πλευράς και παροχής μιας άτυπης περιόδου… χάριτος από πλευράς τρόικας. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Στην ουσία της αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην έκτη δόση του Σεπτέμβρη, στο επίκεντρο θα βρεθούν φορολογικό, αποκρατικοποιήσεις, ενιαίο μισθολόγιο και αστοχίες στον προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η υστέρηση εσόδων που έφτανε τα 3 δισ. ευρώ στο εξάμηνο και εξαλείφθηκε στο επτάμηνο με την αλλαγή των μηνιαίων στόχων αύξησης των εσόδων, οφείλεται κυρίως στην διεύρυνση της ύφεσης (8,1% το πρώτο τρίμηνο, 6,9% το δεύτερο τρίμηνο), η οποία αναμένεται να οδηγήσει και σε αναθεώρηση- προς τα πάνω- της εκτίμησης για ύφεση 3,8% φέτος.

Εν μέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα αποδεχθεί αυτές τις εξηγήσεις, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για την ύφεση έγιναν από κοινού, αλλά θα επιμείνει στην ανάγκη τήρησης των στόχων για το έλλειμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v