Πολυμέτωπη επενδυτική επίθεση από τη Γερμανία

Πολυμέτωπη επενδυτική επίθεση, στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, είναι έτοιμη να εξαπολύσει υπό προϋποθέσεις η Γερμανία. Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις της γερμανικής πλευράς αλλά και τις ελληνικές προσδοκίες έλαβε χθες η αγορά μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Stefan Kapferer με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

  • Ant1
Πολυμέτωπη επενδυτική επίθεση από τη Γερμανία

Πολυμέτωπη επενδυτική επίθεση, στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, είναι έτοιμη να εξαπολύσει υπό προϋποθέσεις η Γερμανία. Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις της γερμανικής πλευράς αλλά και τις ελληνικές προσδοκίες έλαβε χθες η αγορά μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Stefan Kapferer με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Βενιζέλο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα αλλά και με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Το πλαίσιο είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο. Το έθεσε ο γερμανός υφυπουργός από την πρώτη κιόλας συνάντηση που είχε και ήταν αυτή με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη για να διευρύνει την εικόνα στις επόμενες συναντήσεις που ακολούθησαν με τους κ.κ. Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου και Δασκαλόπουλο.

Ενέργεια, υποδομές, τουρισμός, υγρά και στερεά απόβλητα, ΑΠΕ, η «κλασσική» βιομηχανία βλ. τρόφιμα, είναι ορισμένοι μόνο από τους τομείς που ενδιαφέρουν την γερμανική πλευρά. Σε αυτά ας προσθέσουμε την πρόταση για δημιουργία οικονομικών ζωνών, - μια προσπάθεια γίνεται ήδη με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης-, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας από πλευράς της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Stefan Kapferer μαζί με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης, της GiZ και της Τράπεζας Επενδύσεων της Γερμανίας, δηλαδή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας, αποτελεί τον προάγγελο της επικείμενης επίσκεψης του Γερμανού ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας κ. Rossler τον Οκτώβριο στην Αθήνα τον οποίο θα συνοδεύσουν περισσότεροι από 100 γερμανοί επιχειρηματίες.

ΥΠΑΑΝ: Οικονομικές ζώνες και ένεση ρευστότητας στην αγορά

Η αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης της ανάπτυξης, των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μέσα από την ΕΤΕπ, τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW) και την αντίστοιχη Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, η παροχή τεχνογνωσίας στους τομείς των εξαγωγών, και της εξασφάλισης ρευστότητας, και οι οικονομικές ζώνες βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων του γερμανού υφυπουργού με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τις Οικονομικές ζώνες ο γερμανός υφυπουργός σημείωσε ότι μέσω αυτών υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον με ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν ευκολότερα να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους. Ο ίδιος πάντως έβαλε στο τραπέζι ακόμη μια πρόταση, να συζητηθούν με την Επιτροπή άλλες δυνατότητες στήριξης των επιχειρήσεων, για το αν θα μπορούσαν να οριστούν ειδικοί κανόνες ως κίνητρα για ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα και γενικά περιοχές που πλήττονται σήμερα από την κρίση.

Σε ότι αφορά στη δυνατότητα παροχής τεχνογνωσίας από την Γερμανική πλευρά για τη δημιουργία Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης γερμανικής, ο γερμανός υφυπουργός σημείωσε ότι πραγματοποιούνται «κάποια πρώτα αναγνωριστικά βήματα προκειμένου να συναντηθούμε σε κάποια σημεία κοινού ενδιαφέροντος». Για να συμπληρώσει βάζοντας παράλληλα στην εικόνα και μια άλλη παράμετρο ότι στην Γερμανία υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών για παροχή ρευστότητας και δανείων σε επιχειρήσεις, και αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό από ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα, για να συμπληρώσει «θα έλεγα να μην περιοριστούμε σε μία μόνο κατεύθυνση».

ΥΠΕΚΑ: Στα σκαριά mega project στην ενέργεια

Τις βασικές παραδοχές του project που αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικού από φωτοβολταϊκά και μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω υποβρύχιων διασυνδέσεων, συζήτησαν χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό υφυπουργό Stefan Kapferer. Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση με τον γερμανό υφυπουργό, «είναι μία μεγάλη προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο project, με το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά. Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από την Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά».

Σε ότι αφορά στο πρόβλημα της χωροθέτησης των μονάδων, αναμένεται να αντιμετωπιστεί με τον καθορισμό ειδικών ζωνών, ώστε να παρακαμφθούν τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλάδα (προσφυγή κυνηγετικού συλλόγου στο ΣτΕ, κατά φωτοβολταϊκού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη)

ΥΠΟΙΚ: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το οποίο η γερμανική πλευρά έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του St. Kapferer με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στην ατζέντα βρέθηκε το ενδεχόμενο πιθανών επενδύσεων από Γερμανούς επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά και η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας σε θέματα, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση ή οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η μεγάλη ελπίδα και ο μεγάλος αγώνας είναι η φετινή ύφεση που υπερβαίνει τις προβλέψεις να ξεπεραστεί, ώστε το 2012, από νωρίς, να είναι η αφετηρία μιας νέας «στιγμής» της ελληνικής οικονομίας». Για να συμπληρώσει ότι η γερμανική κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει αποφασιστικά, όχι μόνο το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

ΣΕΒ: Στόχος η ανάδειξη των αναπτυξιακών ευκαιριών της χώρας

Σ’ ένα πρόγραμμα επαφών που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΒ με ευρωπαϊκούς και όχι μόνο επιχειρηματικούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να αναδείξει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα και να συντονίσει επενδυτικά σχέδια και συνεργασίες που θα φέρουν κεφάλαια και θα δώσουν δουλειές στον τόπο, εντάσσεται η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΕΒ με την πολυμελή γερμανική αποστολή.

Όπως δήλωσε άλλωστε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος «στο επενδυτικό πεδίο, οι επαφές μεταξύ επιχειρηματιών αποδίδουν πιο άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα απ’ ό,τι οι συζητήσεις μεταξύ κρατών…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v