Ενστάσεις ΔΝΤ για τα collateral

Αντίθετο στα όποια ευρωπαϊκά σχέδια επιβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές του Ταμείου. Η παροχή εγγυήσεων, αίτημα που προβάλει πρωτίστως η Φινλανδία, θα διακυβεύσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή του ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο. Το πρακτορείο επισημαίνει πα

  • Ant1
Ενστάσεις ΔΝΤ για τα collateral

Αντίθετο στα όποια ευρωπαϊκά σχέδια επιβολής εγγυήσεων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές του Ταμείου. Η παροχή εγγυήσεων, αίτημα που προβάλει πρωτίστως η Φινλανδία, θα διακυβεύσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή του ΔΝΤ, αναφέρει το πρακτορείο.

Το πρακτορείο επισημαίνει παράλληλα την επιδείνωση των σχέσεων που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οι διαπραγματεύσεις ως προς το επίμαχο θέμα των εγγυήσεων θα συνεχιστούν στις 5 Σεπτεμβρίου με την επίσκεψη του Χέρμαν βαν Ρομπάι στο Ελσίνκι και το Βερολίνο, ενώ την επομένη πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Φινλανδίας, Ολλανδίας και Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εμμείνει κατά τις συνομιλίες που θα έχει την προσεχή εβδομάδα με τους ομολόγους της στη βούληση του Ελσίνκι να εξασφαλίσει μια εγγύηση από την Αθήνα για να μετάσχει στο διεθνές δάνειο προς την Ελλάδα. «Η θέση μας είναι πάντα ότι η Φινλανδία θα δεχθεί να εγγυηθεί (ένα μέρος) του δανείου (στην Ελλάδα) μόνον υπό τον όρο να εξασφαλίσει σε αντάλλαγμα μια εγγύηση», δήλωσε η Ουρπιλάινεν έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για την φινλανδική πολιτική απέναντι στην ΕΕ.

«Διαπραγματεύσεις γίνονται καθημερινά και είμαστε προσηλωμένοι στην εξεύρεση μιας λύσης που θα ικανοποιήσει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», επανέλαβε επίσης η Ουρπιλάινεν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις μορφές των ρυθμίσεων που μελετώνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v