Διαφωνίες και αβεβαιότητα βυθίζουν το ευρώ

Στην κινούμενη άμμο των ευρωπαϊκών διαφωνιών, της πολιτικής αβεβαιότητας και της αναποφασιστικότητας βυθίζονται οι δείκτες των χρηματιστηρίων και το ευρώ. Η ήττα της καγκελαρίου Μέρκελ στην ίδια της την εκλογική περιφέρεια και το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της συντηρητικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία ανησυχούν τις αγορές, αλλά και τις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι ενδοκυβερνητικές τριβές και αλλαγές στο

  • Ant1
Διαφωνίες και αβεβαιότητα βυθίζουν το ευρώ

Στην κινούμενη άμμο των ευρωπαϊκών διαφωνιών, της πολιτικής αβεβαιότητας και της αναποφασιστικότητας βυθίζονται οι δείκτες των χρηματιστηρίων και το ευρώ. Η ήττα της καγκελαρίου Μέρκελ στην ίδια της την εκλογική περιφέρεια και το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της συντηρητικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία ανησυχούν τις αγορές, αλλά και τις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι ενδοκυβερνητικές τριβές και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό χωρών θα μπορούσαν να φρενάρουν το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο «μαύρος» Σεπτέμβρης της Άνγκελα Μέρκελ φοβίζει τις Βρυξέλλες. Η χειρότερη εκλογική ήττα του συντηρητικού μπλοκ από την ενοποίηση της Γερμανίας, που συντελέσθηκε μάλιστα στην εκλογική της περιφέρεια, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Άνω Πομερανία, πυκνώνει τα σύννεφα της ανησυχίας.

Την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης αποφαίνεται για τη συμβατότητα των πακέτων διάσωσης Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με το Γερμανικό Σύνταγμα. Και στις 12 του μηνός μια ακόμη εκλογική μάχη που προβλέπεται εκ των προτέρων χαμένη δίνεται στο Βερολίνο. Περί το τέλος του μηνός, στις 29, το Κοινοβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πρώτη η Γαλλία αρχίζει την Τρίτη στο Κοινοβούλιο τη συζήτηση για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Η έγκριση από όλα τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος της Κομισιόν, την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 

Στην Ισπανία, η συντηρητική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Μαριάνο Ραχόι ανοίγει την ψαλίδα στο 47,1% έναντι 32,2% του Χοσέ Θαπατέρο εν όψει των εκλογών της 20ής Νοεμβρίου. Τα προγράμματα λιτότητας με την διαρκώς αυξανόμενη ανεργία αποδεικνύονται μη βιώσιμο πολιτικά μίγμα. Και η πολιτική αστάθεια είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι ενδοκομματικές διαφωνίες και οι διαφορές στους κυβερνητικούς συνασπισμούς τουλάχιστον πέντε χωρών επιτείνουν τους φόβους για καθυστέρηση της επικύρωσης που για τις αγορές είναι βόμβα.

Με αποτέλεσμα κάποιοι να μιλούν πλέον ανοικτά για την τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας της Ευρωζώνης…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v