Στη Βουλή Προβόπουλος-Ράπανος-Μωραϊτάκης

Στη Βουλή καταθέτουν την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής, Β. Ράπανος και ο επικεφαλής του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο παρέχει υπερεξουσίες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπει το "σπάσιμο" τραπεζών και τη δημιουργία bad bank καθώς και υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίων

  • Ant1
Στη Βουλή Προβόπουλος-Ράπανος-Μωραϊτάκης

Στη Βουλή καταθέτουν την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής, Β. Ράπανος και ο επικεφαλής του ΣΜΕΧΑ, Αλ. Μωραϊτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο παρέχει υπερεξουσίες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπει το "σπάσιμο" τραπεζών και τη δημιουργία bad bank καθώς και υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίων.

Μεταξύ των διατάξεων-φωτιά και η δυνατότητα της Τράπεζας της Ελλάδος να προεγκρίνει τις συναλλαγές των πιστωτικών ιδρυμάτων ή να διορίζει επίτροπο, ο οποίος σε ακραίες καταστάσεις θα μπορεί ακόμα και να αναλαμβάνει τη διοίκηση του πιστωτικού ιδρύματος.

Προβλέπονται, παράλληλα, μεγάλα πρόστιμα στα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών που δεν ανταποκρίνονται στις προσταγές της ΤτΕ αλλά και μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών σε κάθε περίπτωση.

Το νομοσχέδιο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με σχετικές κοινοτικές οδηγίες και μέτρα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι προφανές ότι διά της αυστηροποίησης της εποπτείας και των δυνατοτήτων παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργείται ένας ακόμα μοχλός πίεσης για την εύρεση λύσεων στα όποια προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από την αγορά, υπό την απειλή οι υφιστάμενοι μέτοχοι να δουν τις τράπεζές τους να κρατικοποιούνται (με την παρέμβαση του ΤΧΣ) ή ακόμα και να χάνουν τις μετοχές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v