Αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Εκτός στόχου κινδυνεύουν να βρεθούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το τρέχον γ' τρίμηνο λόγω της μετάθεσης της ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων και των μικρότερων του αναμενόμενων εσόδων από τον ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή επήλθαν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα της περιόδου 2011-2015. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων του ΥΠΟΙΚ. κ. Γ. Χριστοδουλάκης η πώληση των

  • Ant1
Αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Εκτός στόχου κινδυνεύουν να βρεθούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το τρέχον γ' τρίμηνο λόγω της μετάθεσης της ιδιωτικοποίησης των κρατικών λαχείων και των μικρότερων του αναμενόμενων εσόδων από τον ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή επήλθαν νέες αλλαγές στο πρόγραμμα της περιόδου 2011-2015.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ειδικός γραμματέας αποκρατικοποιήσεων του ΥΠΟΙΚ. κ. Γ. Χριστοδουλάκης η πώληση των κρατικών λαχείων μετατίθεται επίσημα για τα τέλη Οκτωβρίου με Νοέμβριο λόγω τεχνικών προβλημάτων ως προς την τιτλοποίηση εσόδων που διενεργήθηκε το 2002.

Μέχρι τα τέλη του μήνα προβλέπεται πέραν του ΟΠΑΠ να έχει ολοκληρωθεί η επέκταση σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Από τις κινήσεις αυτές το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει λιγότερα κεφάλαια από το 1,3 δισ. που χρειάζεται για να καλύψει τον στόχο των εσόδων του 1,7 δισ. που χρειάζεται ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η απόκλιση αναμένεται να μην παίξει σημαντικό ρόλο καθώς σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ οφείλεται στην καθυστέρηση πώλησης των κρατικών λαχείων η οποία έχει δρομολογηθεί και ως εκ τούτου η χώρα δεν κινδυνεύει κατά τους ίδιους με «επίπληξη» από την τρόικα.

Επιπρόσθετα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τροποποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες καθώς μετατίθενται για το 2012 από φέτος η πώληση του 34% του ΤΤ, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι συμβάσεις παραχώρησης εκμετάλλευσης για ΟΛΠ ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, και ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφορών και τροποποιήσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι πωλήσεις στον καλύτερο χρόνο τονίζοντας ότι οι στόχοι του προγράμματος για άντληση 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις εντός της φετινής χρονιάς θα υλοποιηθεί.

Πέραν της πώλησης των κρατικών λαχείων που αναμένεται να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα υψηλότερα των 800 εκ. ευρώ για μετά τον Σεπτέμβρη προγραμματίζονται η πώληση ποσοστών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, καθώς και η δημοπρασία συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.

Δικαίωμα στα υπερκέρδη για το δημόσιο

Στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί να προωθηθούν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις δραστηριοτήτων του δημοσίου που έχουν μικρή επίπτωση από την τρέχουσα βαριά ύφεση και να μετατεθούν για μεταγενέστερο χρόνο οι πωλήσεις εισηγμένων εταιριών. Για το λόγο αυτό το 2012 προτεραιότητα θα έχουν οι συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v