Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε περιορισμό του πληθωρισμού στοχεύει ο Τζιαμπάο

Η Κίνα θα εφαρμόσει αυστηρή νομισματική πολιτική γα να περιορίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, όμως επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τρωθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. «Θα διατηρήσουμε τα συνολικά επίπεδα τιμών σταθερά και θα αποτρέψουμε μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Ουέν στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες

  • Ant1
Σε περιορισμό του πληθωρισμού στοχεύει ο Τζιαμπάο

Η Κίνα θα εφαρμόσει αυστηρή νομισματική πολιτική γα να περιορίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, όμως επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε να μην τρωθεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Θα διατηρήσουμε τα συνολικά επίπεδα τιμών σταθερά και θα αποτρέψουμε μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Ουέν στην ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες μιας εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στη βορειοανατολική πόλη Νταλιάν.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στην Κίνα σε 6,2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από το 6,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο και αποτελούσε το υψηλότερο ποσοστό του δείκτη αυτού την τελευταία τριετία.

Η Κίνα θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση για να διατηρήσει την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, είπε ο Ουέν.

Η επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη αποτελεί μια συνέπεια των βημάτων που κάνει η κυβέρνηση για να περιορίσει τον πληθωρισμό και είναι «εντός των προσδοκιών» της, πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία δεν έχουν επηρεάσει τα στέρεα βασικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας, υποστήριξε ο Ουέν.

«Σήμερα, η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αργά, αλλά η αστάθεια και η αβεβαιότητα μεγεθύνονται», ανέφερε. «Τα ποσοστά της ανεργίας στις μεγαλύτερες οικονομίες συνεχίζουν να είναι υψηλά, και οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις», πρόσθεσε. «Όλα αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα πάρει πολύ καιρό και θα είναι κοπιώδης και περίπλοκη».

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους και αυτό προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματαγορές, είπε.

Η Κίνα προτίθεται να κάνει περισσότερες επενδύσεις σε Ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο Ουέν, και κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Κίνα ως μια οικονομία της αγοράς.

Ο Ουέν έκανε την εναρκτήρια ομιλία στην εκδήλωση που έχει χαρακτηριστεί το «θερινό Νταβός», αφότου το WEF άρχισε να διοργανώνει συνόδους στην Κίνα κάθε χρόνο μετά το 2007.

Ο κινέζος πρωθυπουργός κάλεσε την διεθνή κοινότητα να τονώσει την εμπιστοσύνη και να βελτιώσει την συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει πλήρως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v